Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bóle serca w młodym wieku

Gość Diana

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.. ja takze mam 15 lat. I czuję bardzo czesto ból w klatce piersiowe i wogóle robi mi sie słabo jak bym miała zemdleć.. Nie mam pojęcia co to jest ale mi sie to nie podoba.. CZasem siedzę sobie i nic nie robę a taki ból sie pojawia i do tego kurcze nóg i wogóle.. No i barzdo zcęsto mnie nogi bolą.. *straszne* jeśli tks wie co to niech pisze..
Mam 25lat Miałem dziś kolokwium na 9:15 - jak zwykle: 5o kilometrowy rowerowy sprint na uczelnię. Na 1,5km od PWr nagle zaczęło mnie serce boleć jak nigdy wcześniej(jednolity ból, jakby płaski -- żadne kłucie). Gwałtownie wyciszyłem serce przez ostre hamowanie i 3sekundowy postój - ból ustał, na uczelnię jechałem już tylko 5km/h. Przestraszyłem się tym - jak wracałem - jechałem - na granicy ciągłego bezwysiłkowego relaksu. Umówiłem się z kardiologiem na wt. Czy to oznaka jakiegoś mini zawału, czy tego, że nie mam ekstremalnej kondycji. (średnio 3 takie(lub lżejsze) jazdy na tydz) Kupiłem polopirynę - czy dobrze zrobiłem? Czy może to przez to, że dziś wyjątkowo się wyspałem i organizm dostał więcej impulsów z mózgu niż przeciętnie?
Witam ja miałem podobnie w styczniu 2009 może od kreatyny co brałem 10 gram plus stack kreatynowy prawdowpodobnie przez to tak mowil lekarz ale niewierze moze mam to po tacie tez go bolało rece moze to rodzinne ? ćwiczyłem 2 tygodnie na kreatynie pewnego dnia mnie zabolało mocno serce nie przejoołem sie bo juz mialem to od 3 lat lekkie przebłyski ale w po 2 tygodniach odłóżyłem na 2 dzien dostałem takiego bicia serca takiej pikawy serca waliło mi jak młot jakby przebiegł 2 km pełnym biegiem kuło mocno ręce mokre mi sie zrobiły myślałem że zawało dostane , poszłem do lekarza dał mi magnez bo w nocy spałem prawe że na siedząco nie mogłem oddychać bo bałem sie że zdechne zaraz jak nabrałem powietrze czułem tak jakby kolece mi sie wbijały w serce magnez po przeszło tygodniu lekko pomógł moge juz oddychać lepiej ale nadal czasami słabo mi sie robi i mnie boli serducho a juz jest kwiecień 9 i dalej nic podobno to mam ze stresu no ale juz coś długo i nie wiem co robić jakie badania a miałem juz wszystkie robione krwi moczu podłączali mnie jakimis kabelkami do klatki piersiowej no i wszystkie dobre są badania mowiła mi lekarka ze serce zdrowe jak dzwon mmm , ciekawe a to czemu mnie boli ? chwila mi mam spokuj i chwilami znowu mnie boli niewiem czy iść prywatnie i zapłacić ? może pomoże to coś i serio mi pomogą ? bo niewiem już co robić prosze o pomoc !!!
Magdo to jest kardiolog... Co do opisanych sytuacji...ja mam 20 lat od 2 cierpie na nerwice lekowa...po za tym z tego co opisujecie moze to byc problem nerwow a moze problem dojrzewania...oczywiscie proponuje kazdemu zrobic echo serca...to wyklucza wszystkie dolegliwosci sercowe jesli z sercem porzadku pozostaje psychiatra:) powodzonka:)
Witam. Mam 17 lat i już od 4 lat mam też taki sam problem jak niektórzy tutaj czyli kołatanie serca, duszności i kłucie klatki piersiowej z lewej strony robi się mi tak nawet przy najmniejszym wysiłku fizycznym:( więc wszystko muszę robić spokojnie i powoli:(:( u lekarza byłem już nie raz i każdy mi mówił że to są objawy dorastania. phi można się uśmiać. Każdy sobie myśli że wymyślam to sobie bo się mi niby nic nie chce ale moje tłumaczenia nic nie pomogły robili mi EKG w NFZ ale to urządzenie chyba było jeszcze sprzed wojny cały czas się wyłączało i nic nie wykazało.MASAKRA
Pozostaje konsultacja medyczna i badania odpłatne, poza NFZ. Mi przez ponad rok mówili że mam nerwice a serce zdrowe jak dzwon (po badaniu EKG) i żebym nie robił z siebie hipohondryka. Dzisiaj mam stwierdzone AVNRT i jade na betablokerze myśląc (czyt.dołując się) o ablacji. Musisz sam o siebie zadbać czyli wybrać odpowiedniego lekarza który swoją opinie MUSI oprzeć na miarodajnych badaniach (usg serca, wysiłkowe ekg, badania krwi) a nie wróżyć z fusów.

Też mam od jakiegoś czasu kłopoty z sercem. Czasami napada mnie ostry ból w klatce i czuje się bardzo słaby. Myślałem że to z przemęczenia i stresu ale nie przeszło. Zrobiłem sobie diagnoze na doktor-medi.pl i wyszło mi że mogę mieć chorobę niedokrwienną serca i zalecili mi udanie się do kardiologa.Myślicie że takie narzędzia są skuteczne? Chpruje ktoś może na tą chorobe?

Jak objawy utrzymują Ci się jakiś czas mimo tego, że ciężki dla Ciebie czas minął (tak rozumiem z Twojej wypowiedzi), to warto się udać do lekarza. Co do samego serwisu to ja sam jestem ostraożny, ale kolega testował i zdiagnozowali go dokładnie na to samo co w gabinecie lekarskim.

Jesli macie dlugie bule serca co jakies 15 minut to jest u mnie spowodowane przez kofeine ktura mamy w kawie ale najwiecej w napojach jak tiger itd. jesli sa skurcze silniejsze i glebiej polozone w klatce piersiowej to jest przez stres, bol ktury odczuwamy to miesien sercowy ktury nagle zwalnia lub przyspiesza, ten miesien ma juz wbudowana pamiec w muzgu i bije w tym samym rytmie jak nagle zwolni/przyspieszy z powodu reakcji chemicznej ktura jest stres, krew ktura powinna doplynac do serca zostaje scisnieta w polowie drogi i napiera na zawor ktury ta krew doprowadza do miesnia i jest bol podobny do udezenia sie w biceps sa tez dusznosci tez spowodowane przez stres poprostu praca miesni odpowiadajacych za czynnosci jak skurczanie sie pluc prace serca itd. sa zaklucane i odczuwamy bol przez to ze mozg wysyla sygnal obronny do nerwow i powstaje spiecie. nie jestem lekarzem ide na mechanika mieszkam w norwegii nie czepiac sie gramatyki :) mam 17 lat i dzielie sie tylko moim rozumieniem problemu z bolem serca w mlodym wieku. jesli chcecie zeby to ustapilo lub chociasz zmniejszylo sie to ja pilem zielona cherbate/mietowa lub z pokrzywy mix jest zabujczy naprawde uspokaja, nie palcie bo bule tez sa spowodowane nikotyna a tym bardziej dusznosci. jesli czujecie w sobie pustke z powodu tej choroby sprobujcie sie zmusic do wyjscia na rower potrenujcie a najlepiej na ryby sie przejsc lub na grzyby albo zaczac rzezbic w drewnie :) pomaga. Szymon J. SZuM......