Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość qati

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam nadzieje, że ktoś udzieli mi jakiś konkretnych informacji, bo mam wrażenie, że lekarze patrzą na mnie z przymrużeniem oka. 4 lata temu zażywałam przez trzy miesiące t. antykoncepcyjne - na nodze pojawiła mi się widoczna wypukła żyła - prosta usadowiona na łydce, z przodu. Wygląda nieestetycznie. Stopy, gdy tylko jest gorąco (prysznic, stojąc w tramwaju, gdy pochodzę trochę) robią się czerwone i zaczynają się pojawiać wypukłe żyły. Rodzinny powiedział, że to nic takiego i tak ma być. Kardiolog, specjalista od żylaków powiedział, że to normalne nie ma co się przejmować, że moja żyła na łydce( na drugiej nodze tez się pojawia, gdy robi się gorąco lub gdy stoję) jest zdrowa i mam łykać wit c. Podejrzewał u mnie objawy raynauda, jednak z moimi dłońmi nic niepokojącego się nie dzieje (mimo tego, że są często chłodne, ale nielodowate) nogi często są ciężkie, niekiedy czuje ból w łydce. Mam również szybki puls, miałam ekg dwa razy - wyszło ok, inny kardiolog przepisał mi concor cor 1,25, neomag stres i doraźnie syrop. Niekiedy zdarzają mi się napady paniki, mam złe myśli, a w piersi czuje kołatające serce (nierzadko kiedy zasypiam). Leki jednak pomogły. Miałam robione echo serca, niby wszystko okej, oprócz tego, że przegroda jakaś tam(?) jest dość wiotka, ale to wynika z tego, że serce jeszcze nie dojrzało do końca (tak powiedział lekarz). Mam zgłosić się za rok, co z moim sercem. Doktor stwierdził, że wysoki puls ma podłoże nerwowe. Pytałam też o problem z nogami, ale znów usłyszałam - witamina c. Paliłam papierosy; ograniczyłam je jakiś czas temu do minimum, mam 21 lat, zdrowo się odżywiam, nie pijam kawy, herbatę zazwyczaj zieloną. Mam stwierdzone początki anemii, inne badania wyszły okej (w tym tarczyca). Czy ktoś podejrzewa co może mi dolegać? Czy te żyły to taka moja uroda czy stan patologiczny? Jak z tym walczyć jak to zamaskować - tak brzydko to wygląda, że wstyd pokazać się w krótkich spodenkach, a kolejne lato przed nami. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi!

Wydaje mi się że żyły mogły być też od tabletek antykoncepcyjnych, moja przyjaciółka je bierze i też ma strasznie widoczne na nogach a na ulotce jest napisane że mogą być skutki uboczne jakieś i że jak ktoś ma problemy z żyłami nie powinien brać( moja koleżanka ma skłonnosć do żylaków, obciążenie genetyczne) zimne stopy i dłonie mogą być od niedoczynności tarczycy lub złego krążenia a nawet nerwicy. Jeżeli chodzi o ból w łydce to może być przykurcz mięśni jakiś albo właśnie coś z krążeniem. Szybki puls? Moja kardiolog stwierdziła że młode kobiety mogą tak mieć i tyle nic mi na to nie przepisała, miałam robione ekg, echo serca, cholesterol, tsh, kreatynine, potas, crp. mocz, krew i nic. Echo i ekg świetnie wyszło nie mam nawet najmniejszej skazy na sercu. Ale ja się i tak przejmuję przez bóle w klatce w okolicach mostku aczkolwiek to może być od kręgosłupa bądź żołądka. Ale mam takie objawy: zimne dłonie i stopy, szybki puls, kucie w klatce i nie tylko, boli mnie lewa noga szczególnie łydka, kardiolog nic nie wykrył teraz czekam na usg tarczycy a następnie pójdę do neurologa bo jakaś przyczyna musi być, ale byłam też u psychiatry dostałam skierowanie na terapie do psychologa i tavletki ponieważ stwierdziła że z tego co widzi mam * zaburzenia depresyjne i lęki jakieś tam* zobaczymy co dalej

Gość Diann23

Ale jakie badania? Miałaś robione USG tarczycy i FT3 i FT4> bo samo TSH nic nie wykaże. Moja koleżanka miała TSH w normie ale reszta badań wykazała co innego. Ja np,. TSH mam w normie ale pomimo tego i z przyczyn moich objawów dostałam skierowanie na USG tarczycy również. Możesz też mieć nerwicę, albo coś z krążeniem

Gość Dianna23

Jeżeli chodzi o żyły to może być też taka uroda ja mam np widoczne na dłoniach i stopach a jak poćwiczę to też trochę w okolicy tylnej kolan oraz ramion, nie są one wystające ale są i je widać, ale nie zawsze.