Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Odstawienie Propranololu

Gość littlebunnyyyyyyyyyy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość littlebunnyyyyyyyyyy

Hej. Brałam przez okres ok. 3,5 msc. propranolol 10 mg - jedną tabletkę rano i jedną wieczorem. Holter, ekg i wyniki krwi są w normie, więc lekarz powiedział, że mogę odstawić propranolol. Zalecił brać przez kilka dni pół tabeletki rano - całą wieczorem, przez nastepne dni pół rano i pół wieczorem, następnie przez kilka dni tylko pół rano. Moje pytanie brzmi :D ile to jest te kilka dni? Zupełnie zapomniałam zapytać, a już 4 dzień biore pół rano i całą wieczorem:) Dzieki za odpowiedzi.

Propranolol bralam przy nadczynnosci tarczycy przez kilka lat do czasu jej opanowania,czli jodowania. Odstawianie musi byc dlugie, podobnie jak lekow na nadcisnienie. W zasadzie ustala to lekarz,zalezy tez od dawki,ale spokojnie. Dawki niekiedy zmniejsza sie przez kilka tygodni,to mniej nibezpieczne niz za szbkie odstawienie.

Hej witam wszystkich propranolol zaczolem brac 3 miesiace temu na tachykardie i blok 1 stopnia 60 mg na dobe obecnie lekarz mowil zeby patrzec i kontrolowac odstawianie nie wiem co mial na mysli bo kazal mi przejsc na 30 mg na dobe czyli 1x3 niby czuje sie ok ale migreny zaczely sie pojawiac i nie wiem jak dalej odstawiac czy zmiejszac jak mowil czy nie kazal mi co tydzien zmiejszac dawke i tak tez bede robil

U mnie wykryto tachykardie i lekarz przepisal mi propranolol 2,5 mg raz dziennie . Nie radze odstawiac od razu bo to sie zle skonczy . Odstawilem od razu bo lekarz stwierdzil ze wyniki mam dobre . No niestety to byl blad bo Tachykardia wrocila z potrojna sila i lekarze mysleli ze nie przezyje . Mialem cisnienie 210/110 . Teraz lekarz zwiekszyl mi dawke na 5 mg i czuje sie dobrze . Ale nigdy wiecej nie odstawie od razu . Zdecydowanie odradzam

Gość sebczak

Też odstawiłem sobie od razu, bo poczułem się lepiej i o mało nie wysadziło mnie na tamten świat. Ciśnienie w nocy skoczyło mi maksymalnie, serce ledwo co biło, uderzało z całą siłą, byłem pewny, że tego nie przeżyje, że zaraz zejdę na zawał albo wylewu dostane. Pogotowie przyjechało i nic mi nie podali, bo myśleli, że to zwykłe objawy nerwicy lękowej. Ataku dostałem o 2 w nocy. O 4 wziąłem propranolol. Wtedy jeszcze nie wiedziałem, że atak ten jest spowodowany odstawienie, tego leku. W końcu jakieś pół godziny od zażycia 10 mg propranololu wszystko się uspokoiło i ciśnienie poszło w dół. Także ostrzegam wszystkich, którzy biorą ten lek, aby nie popełnili tego samego błędu co ja, bo to może skończyć się naprawdę tragicznie.