Gość Zaniepokojony Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Witam. Mam 38 lat. Wczoraj robiłem próbę wysiłkową, przeszedłem pełny cykl.Próba ujemna. Zrobiłem też echo. Wyszło w nim, że mam niedomykalność zastawki mitralnej I-go stopnia. Funkcja skurczowa EF =59% I teraz moje pytanie. W szpitalu napisali mi m.in, że funkcja skurczowa komór jest dobra. Jednak jak szperam w sieci to 59% w moim wieku wydaje się trochę mało. Jak to w końcu jest. Dodam, że prowadzę siedzący tryb życia. Cytuj Odnośnik do komentarza
23Zalamana23 Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Frakcja powyżej 50 jest uznawana za dobrą, tak powyżej 70 jest uznawana za bardzo dobrą. Także Twoje 59% jest ok. Ja sama jestem młoda a na każdym badania ukg wychodzi co innego, raz miałam frakcje 72, potem 55 co bardzo mnie zaskoczyło i również wydawało mi się mało, poszłam zrobić ukg prywatnie na drugi dzień i frakcja wynosiła 65%. Kiedyś jakaś lekarka powiedziała mi także że frakcja zależy od różnych czynników, między innymi nawodnienia organizmu, wysiłku wykonywanego w ostatnich dniach itp. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi