Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Niedawno dostałem bólów w klatce piersiowej i uczucia duszności. Trafiłem do szpitala na oddział kardiologiczny. Oprócz wielu badań laboratoryjnych m.in pod kątem uszkodzenia serca, zapalenia które były w normie, zrobiono mi echo i próbę wysiłkową. W związku z tym prosiłbym o ocenę parametrów. Echo: LK - 43-60mm przegroda m-k; 14-12 prawy przedsionek 43 lewy przedsionek 45 ściana tylna LK - 15-12 aorta - 37 łuk - 32 PK - 30 MITRALNA: bz; DecT-160ms Vmaks; 1m/s E/A; 1,2 Fala zwrotna; I* AORTALNA; bz Vmaks 1,3m/s fala zwrotna nieobecna TRÓJDZIELNA; bz Vmaks 0,7m/s fala zwrotna ślad/I* PŁUCNA; bz AccT - 156 ms Vmaks 1m/s fala zwrotna nieobecna EF = 59% EKG normogram. Płaskie załamki T w odprowadzeniach aVL Próba wysiłkowa wg protokołu Bruce*a klinicznie i ekg ujemna. W wypisie kardiolog napisał mi, że tło moich bóli w klatce piersiowej i duszności nie jest pochodzenia kardiologicznego. Stwierdził również, że niedomykalność mitralnej zastawki I* to *prawie nie wada* i nie ma potrzeby przyjmować żadnych leków. Pogrzebałem trochę na ten temat i widzę, że zdania są podzielone na ten temat. Także moje EF - 59% również różnie jest interpretowane. Jak Wy widzicie te badania. Czy rzeczywiście nie mam się czym przejmować, czy też ponowić badania i szukać konsultacji? Dodam, że jestem mężczyzną, mam 37 lat, niestety prowadzę siedzący tryb życia i niestety popalam - ok. 10 papierosów/dobę.

Witam Kakabara, Warto zaufać lekarzom. Rzeczywiście przedstawione wyniki badań nie wskazują na istotne nieprawidłowości w Pana stanie zdrowia. Na wszelki wypadek po roku lub po dwóch można powtórzyć próbę wysiłkową i echo serca. Spoczynkowe EKG można powtarzać częściej, np co 6 miesięcy. Warto zrezygnować z palenia papierosów (całkowicie zrezygnować!) i zacząć więcej się ruszać - spacery 30 minut codziennie. Warto zrezygnować ze słodyczy i znacznie ograniczyć w diecie pieczywo i inne tuczące produkty.