Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Powiększona lewa komora serca

Gość Arkadiusz Komorowski

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Arkadiusz Komorowski
Mam pytanie...Ostatnio zrobiłem zdjęcie klatki piersiowej, na którym wyszło, że mam powiększoną lewą komorę serca. Pani doktor poinformowała, a raczej uświadomiła mnie, że takie schorzenie dotyczy ludzi z nieleczonym nadciśnieniem tętniczym. Nigdy nie zwracałem uwagi na swoje ciśnienie, aż do wizyty u lekarza dwa dni temu. Mam nadwagę, mój wskaźnik BMI wynosi 28. Postanowiłem zmienić swój tryb życia, więcej ćwiczyć, zwracać większą uwagę na to co i jak jem, ogólnie rzecz biorąc chcę walczyć z nadciśnieniem. Dodam jeszcze, że mam 27 lat. Chciałbym tylko wiedzieć czy moja powiększona komora wróci do normy? Czy ta zmiana jest już na stałe? Proszę o informacje. Z góry dziękuję
WITAJ ! Nie jestem lekarzem , ale musisz zadbać o siebie ! Jesteś młodym człowiekiem , jeżeli schudniesz to i ciśnienie wróci do normy !- Doswiadczyłam tego na sobie ! Nie wydaje mi sie żeby komora zmniejszyła sie , ale możesz przyczynić się aby sie nie powiększała . Zapytaj lekarza czy musisz przyjmowac leki , czy wystarczy abyś zmienił swój tryb życia ! pozdrawiam(trochę starsza od Ciebie !)

Hej mam 16 lat i byłam wczorj u lekarza i się okazało ,że jednak mam prawa i lewą komore powiekszona powiedział ,że dostane leki ,żeby te komory się nie powiększały i w dodatek powiedział jeszcze ,że mam ognisko jednio albo dwa ...... Najprawdopodobniej będziesz leczony lekami tak jak ja :(

Witam, niewiem jak to wszystko opisać więc najlepiej od początku... w grudniu 2012 miałem na laborkach z chemii kontakt wdechowy z jakimiś chemikaliami które sam mieszałem, niby nic groźnego bo wszystko nieorganiczne ale jednak słabo się poczułem... były wędrówki po lekarzach przez dobre półroku i wszedzie zdrowy tylko ja sie słabo czułem I TERAZ WAŻNE miałem w maju z powodu zasłabniecia i ekg, holtera i echo i wszystko w porzadku. Odpusciłem sobie wszystkie badania bo ile mozna i zylem sobie raz lepiej raz gorzej przez wakacje i w pazdzierniku dochodziło czasem do takiego jakby *zachlystywania* się serca... czułem przez moze 2sekundy takie zachlysniecie... zdarzalo sie 2-3razy dziennie a czasem kilka dni wgl... byłem z tym u lekarza rodzinnego w końcu i po osłuchu ok ale po ekg powiedział, że mam przerośniętą lewą komorę ale ciśnienie w porządku bo 120/80... w piątek prywatnie ide do kardiologa ale moje pytania: -Czy to groźne ten przerost? -Da się to cofnąć? -Nie umre na to??? Bo się strasznie boje i skąd się to wgl wzieło;/ Mam 23lata a czuje się na 80;/

Ja za to mam  odwrotnie  - pr. kom.  jest normalna za to lewa jest za mała,    wymiary  jak u  dziecka.   Do tej pory  nie było aż tak źle.

Ale za 2 lata będzie 60-tka.    I okazuje się  że  mam  coraz częściej   b.wysoki puls bo dochodzi do 135 ud. na minutę.    Ciśnienie zawsze małe  bo  60/90 - ostatnio   przy tym pulsie też  zaczęło  się powiększać  bo  120/80.   Nie przyzwyczajona   do  tak wysokiego,  bo   moje geny   dawały  i żyć normalnie  przy  niskim -  myślałam   że mi głowę   rozerwie  z tego bólu.