Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam 17 lat. Od dwóch lat męczę się z nerwicą. Nerwica zdiagnozowało łącznie 6 lekarzy. Rok temu byłem u kardiologa, wykonano mi ECHO i EKG, który wyszły prawidłowo. Jednak od dwóch miesięcy miałem bardzo dużo stresów w domu, od tego czasu dostałem ataki lęków panicznych, bardzo wysokie tętno, strach przed wyjściem z domu. Jednak największym problemem jest bardzo wysoki puls przy np. po wejściu po schodach lub szybszym marszu. Czy przyczyną tego jest nerwica? Dodam też, że 2 tygodnie temu byłem u kardiologa, który powiedział mi, że jest to normalne. Dziękuje za odpowiedzi!!

Przy nerwicy puls moze byc podwyzszony, faktycznie to sie moze zdarzyc ze latwiej sie czlowiek meczy itd. Jeśli ekg i echo serca nie wykazuja zadnych nieprawidlowosci nie przemuj sie tym az tak bardzo. Moze zacznij biegac lub ejzdzic na rowerze troche podszkolisz kondycje i rozladujesz nerwy

Ty sam możesz podnosić sobie tętno i to może być powodem błędnego koła . Jeśli będziesz się skupiał na kątrolowaniu rytmu to zadziała efekt napędzania rytmu , aż wskoczy częstoskurcz . Kardiolog powinien przeanalizować twój przypadek i sprawdzić poziom potasu , można również zastosować betablokery , ale to tylko lekarz może stwierdzić i przepisać . Zdrówka życzę

Kardiolog powiedział, żebym się zaczął więcej ruszać, mniej stresować, i kazał chodzić na psychoterapie na którą się zapisałem, byłem już na 2 wizytach, ostatnio jest trochę lepiej, tydzień nie miałem prawie żadnych objawów. Na przykład tętno przy wysiłku już mi tak nie wzrasta. Aha bym zapomniał badania krwi i tarczyca w normie. Już 7 lekarzy, dwóch kardiolog, psychiatra, pierwszego kontaktu i dwoje psychoterapeutów zdiagnozowało nerwicę, ale jednak jak mam gorsze chwile, boję się, że coś mi jest. Mam jednak nadzieję, że będzie coraz lepiej.