Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 23 lata. Miałam badany cholesterol ekg i echo serca i wszystkie badania mam ok. Serce zdrowe według kardiologa Cholesterol też bardzo ok. Mój tata zmarł na zawał w wieku 60 lat. Dodam że nie palę, rzadko piję alkohol, nie piję napojów gazowanych a kawa jedna dziennie bardzo słaba/ Jeżeli chodzi o zawały w rodzinie to mój dziadek w wieku 72 lat i drugi 70 lat zmarli na zawał/ Nie było w rodzinie żadnych przypadków wczesnego zawału. jednak dziś byłam u mojej przyjaciółki grałyśmy w kinecta ( wiadomo dużo ruchu) ale ja codziennie ćwicze po 2 godziny i jest ok. A więc byłam u koleżanki i oduczwałam ból i kucie w dolnej części klatki piersiowej oraz w górnej części oraz tak jakby drętwienie dłoni lewej ale tylko palców w dłoni ( chociaż może przeciążyłam dłoń podczas gry bo uciska mnie też z tyłu przy łopatce. nie wiem co mam myśleć, kardiolog mi powiedziała ( jak byłam u niej 2 miesiące temu) że nic mi nie grozi,. a jak byłam raz na SORZE to pielęgniarki mnie wyśmiały że myślałam że mam zawał. A np. kardiolog mojej mamy która ma 54 lata powiedział jej ( bo też się bała że może dostać zawału tam ją kuło coś) że jej zawał nie grozi i że nie ma takich obaw o prawda ma nadciśnienie ale bierze leki więc jej nic nie grozi, a ja sama nie wiem co myśleć, myślicie że mam jakieś ryzyko zawału czy to od czego innego może być ból? np żołądek?

Te bóle w łopatkach mama juz pewien czas tak samo bóle w górnej części klatki piersiowej, albo też czasami w okolicy pach takie kucia. Ogólna nie dała mi skierowania do neurologa tylko stwierdziła ze to nerwobóle i zapisała ketonal czylui silny lek wzięłam kilka tabletek ale moja siostra stwierdziła że to szkodzi i żebym nie brała. To poszłam do ogólnej znów a ona dała mi skierowanie do chirurga. Chirurg mnie *wyśmiał* pierwsze co zrobił to zapytał *miała pani jakiś wypadek, uderzyła się pani?* a ja że nie że mnie boli po prostu a on że z takim czymś nie idzie się do chirurga i on nic złego nie widzi. Te bóle w dolnej części klatki przy mostku czasami miewam takie kucie, ból( ale takie kucie też miewam pod pachami np) Echa nie będę robić znów przecież bo ta kardiolog dała mi kartkę * zdrowa nie wymaga leczenia kardiologicznego* więc by pomyślała że oszalałam jak mam wyniki dobre. A można mieć bóle w klatce przy mostku od kręgosłupa? Mnie np bardzo uciska w jednym miejscu przy łopatce po lewej stronie ale tak jakby to jest jeden punkt i wtedy mnie ręka boli/

Chyba jednak najlepiej będzie jeśli pójdziesz do mgr fizjoterapii zajmującego sie terapia manualną,albo do lekarza specjalisty rehabilitacji ruchowej.Możesz też spróbowac iść do prywatnego gabinetu fizjoterapii,gdzie zrobią ci zabiegi np. laser i ultradźwięki,co sprawi,że bóle miną Do tego jakis masaż czy ćwiczenia indywidualne.Myślę,,że może być tak,że masz jakieś małe skrzywienie czy jakąś deformację w kręgosłupie piersiowym i jak ćwiczysz,czy coś dźwigasz, to wtedy coś tam sie dzieje.Nie noś ciężarów w jednej ręce.Mostek może boleć od kręgosłupa,bo przecież jest z nim połączony za pośrednictwem żeber.Jeśli kręgosłup w odcinku piersiowym jes bocznie skrzywiony ,to naciska na żebra z jednej stony,a z kolei żebra na mostek.W takim wypadku pomoże rehabilitacja.Tylko lekarz musi stwierdzić czy to jest rzeczywiście to.Pozdr.

Masz chyba rację że to od kręgosłupa, bo np dzisiaj czuje jakby ucisk w jednym miejscu przy lewej łopatce i pod pachą, a w mostku taki ból jakby mnie miało zgiąć w pół. Teraz zaczął sie ból jeszcze po lewej stronie. Czuje że mi promienieje na całą górną część pleców i mostek i dół klatki piersiowej. Taki ból jakby jakieś zapalenie miała. A do kogo z tym się udać? Do chirurga, ortopedy, neurologa?