Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czy arytmia serca może być spowodowana refluksem?

Gość Joanna Lewandowska

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Joanna Lewandowska

Mam pytanie? Od października ub roku leczę się u kardiologa. Mam arytmię. W X/2012 holter wykazał 16800 nieprawidłowych uderzeń na dobę. Brałam Betaloc w styczniu po holterze było tylko 30 nieprawidłowych uderzeń.W lutym znów arytmia wróciła lekarz zmienił lek na Sota Hexal 3 razy dziennie. Poprawy brak. Doszły dziwne dolegliwości. Czuję ucisk na wysokości mostka, częste odbijanie. Czuję przelewanie w żołądku, kruczenie, często odchodzą gazy i oczywiście arytmia przy tym wszystkim. O co w tym wszystkim chodzi?

Jeżeli masz refluks możesz mieć również przepuklinę rozworu przełykowego.Po polskiemu to inaczej żołądek podnosi się do góry uciska serce i wywołuje arytmię. Zeby wykluczyć należy zrobić gastroskopię.Kłopoty z tarczycą też wywołują arytmię.

Gość Joanna Lewandowska

Dzięki za odpowiedzi. Miałam gastroskopię w 2011 roku ale nie wykazała refluksu. Ale teraz wszystko na to wskazuje. Cały czas czuję jakąś przeszkodę w przełyku. Lekarz chciał wysłać mnie na ablację z powodu arytmii ale nie wiem czy to ma sens.

Artur46 a skąd jesteś tego taki pewien. Większość ludzi ma arytmie a nawet jej nie odczuwa. Prawie każdy ma dodatkowe skurcze komorowe, czy też nadkomorowe które nie są przez nich odczuwalne. Więc ktoś z refluksem może przy schyleniu takie skurcze mieć a ich nie odczuwa. Niektórzy ludzie tak jak ja, mają małą stosunkowo ilość dodatkowych skurczy, jakieś 100 na dzień, ale za to są bardzo odczuwalne. Uczucie porównywalne z czkawką serca, podskakiwaniem itp. Najczęściej mam po jedzieniu ok godziny, siedząc, schylając się, czasem przekrzywiając tłowiem, lub przy wyskoku z uniesionymi rękoma. Jak się pojawiają gdy siedzę, wystarczy wstać i przechodzą, aż znowu siądę. Przechodzą też jak sobie kilka razy beknę. Gastroskopię miałem, przepukliny brak. Za to jest reflux. Serce przebadane z każdej strony. EKG, UKG, HOLTER, WYSIŁKOWE - serce jak dzwon! Tarczyca i minerały w krwi wszystko w normie. Dalej przyczyna nie do końca znana. Zacząłem leczenie refluxu, zobczymy czy coś to da.

Witam. Czytam to forum od dłuższego czasu. Sama choruję na refluks od ponad roku. Na dzień dzisiejszy na szczęście w miarę go opanowałam i pozwala mi jako-tako żyć, ale z ipp niestety nie mogę się rozstać :( Bardzo dokucza mi spanie na podwyższeniu, muszę spać prawie na siedząco, inaczej po kilkunastu minutach leżenia bierze mnie na wymioty i tak do rana. Przez to mam problemy z kręgosłupem, a od kręgosłupa z nogami, czy też tak macie? Może macie opanowany jakiś sposób, jak ułożyć się, żeby plecy tak strasznie nie bolały? I zapraszam na bloga smacznyrefluks. blogspot. com z przepisami dla refluksowców, czyli dla nas :) Póki co jest jeden, pierwszy wpis, ale będzie więcej :) Pozdrawiam!

Gość GalAnonim

Opiszę swój przypadek, może komuś pomoże. Najczęściej w pozycji leżącej odczuwałem dodatkowe uderzenia serca prawie zawsze towarzyszyło im uczucie pieczenia koło zoładka . Holter ekg nic nie wykazał bo akurat tego dnia czułem się dobrze. Raz bywało lepiej raz gorzej. Kilkadziesiąt wizyt na sorach i w nocnej opiece wszędzie ta sama diagnoza, nerwica. Już prawie miałem odpuścić i iść do psychologa, ale zacząłem nad tym intensywnie myśleć i składać fakty do kupy. Podczas wizyt na sorach siedząc na poczekalni kilka godzin,  robiło mi się lepiej.Przez pewien czas nie jadłem nic na kolację i w nocy też jakby było lepiej. Poczytałem że istnieje zależność między arytmia a refluksem i poszedłem na gastroskopie. Wynik refluks + przepuklina rozworu przełykowego + Heliocobacter. Antybiotyki na 14 dni i IPP. W 10  dniu arytmie już nie występowały i czułem znaczną poprawę. Dodam jeszcze tylko ze bardzo często miałem niski puls 41 rekord a z reguły około 50 który teraz wrócił do normy 65-70