Gość Kasia2506 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Witam! Czy tradycyjną koronarografie inwazyjną można zastąpić metodą bezinwazyjną tzn.komputerową-badanie tomografem,która nie wymaga tak silnej dawki kontrastu i nie niesie ryzyka powikłań? Ewentualnie badanie USG DULUX(Doppler) czy może być alternatywą dla koronarografii lub *wstępnym* badaniem przd inwazyjną metodą aby ocenić i przewidzieć ewentualne zagrożenie życia.(czy badanie wykaże np.niebezpieczny skrzep który moze oderwać się przy zabiegu inwazyjnym?).Prosze o opinie lekarzy(jeśli tutaj zaglądają) oraz chorych którzy przeszli taki rodzaj koronarografii.Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość wertyu Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zawsze możesz zrobić Angiografie CT naczyń wieńcowych.... Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Kasia 2506 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Czy po tym badaniu(tomografem) jest potrzeba wykonania dodatkowo inwazyjnej koronarografii czy wystarczy samo badanie tomografem przed zabiegiem wszczepienia ICD-CRT-D? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość WERTU Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zależy od lekarza. Ja uważam ,ze AngioCT jest wystarczająca. http://tnij.org/u6jl Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Kasia2506 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Badanie CALCIUM SCORE(wskażnik uwapnienia tętnic wieńcowych).Czy to badanie może zastąpić koronarografie przed zabiegiem do wszczepienia ICD-CRT-d?Czy pomimo tego badania i tak trzeba zrobić inwazyjny zabieg koronarografii? Chory ma 74lata,słabe żyły,współistniejące choroby.Obawiam się o jego życie przy zabiegu koronarografii i szukam innej metody.Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość WERTYU Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 No cóż ja mogę dodać. Jedynie kolejny raz własna opinie. Dla mnie badanie Angiograficzne CT jest badaniem wiążącym w 100% . Koronarografia tylko wtedy gdy zakładamy iż trzeba będzie natychmiast interweniować w naczyniach. Jeśli chodzi o czysta diagnostykę to AngioCT jest rewelacyjnym badaniem, na które kardiolog spokojnie może skierować. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Kasia 2506 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Lekarz skierował na tradycyjną koronarografie. Szukam innych możliwości na własna ręke,na własny koszt.Podejrzewam że angiografia Ct wiąze się z pobytem w szpitalu(ojciec ma chore nerki) i boję się że w przypadku konieczności(mimo wszystko) inwazyjnej metody,nerki ojca mogą nie wytrzymać ponownej dawki kontrastu.Gdybym wiedziała że angiografia CT na 100% wyeliminuje inwazyjną koronarografie...ale tego nie wiem.Dlatego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość WERTYU Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Badanie AngioCT przeprowadza się w warunkach laboratoryjnych. Przed badaniem potrzebny jest wynik kreatyniny. Problemem mogą być kolejki przy zapisie. Uważam ,ze wynik badania AngioCT = wynik badania koronarografii. Jedyna różnica w tym,ze drugie badanie jest bardziej inwazyjne i daje możliwość interwencji w tętnicach w razie potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Kasia2506 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Dziękuje za pomoc. Czas oczekiwania prywatnie -3dni,z NFZ-ok.miesiąca.(dzwoniłam dzisiaj) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość zainteresowana Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Powiedzcie proszę gdzie wykonuje się to badanie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość WERTYU Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 W pracowniach tomografii komputerowej np. przy szpitalach.... http://tmsdiagnostyka.pl/nowosci/ Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Kasia2506 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Dzwoniłam do *Helimed* w Katowicach-Ligocie tel.801984040(infolinia).Pod koniec kwietnia *Helimed* powstaje w Żorach,również z dostępnym tomografem.(nie każdy ich ośrodek posiada tomograf do *koronarografii*) Koszt badań które mnie interesują to 700zł. Ciekawe czy w zabrzu można wykonać takie badanie-prywatnie. Z NFZ-tu potrzeba skierowanie od lekarza. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rob Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Witam. ja miałem robione angio CT z oceną naczyń wińcowych. Badanie zrobiłem w PAKS w Ustroniu, zapłaciłem za nie 800zł. Badanie to było wykonane zamiast koronografii inwazyjnej. Wcześniej musiałem określic kreatynine, robi się to po to aby zobaczyc czy nerki poradzą sobie z wydaleniem kontrastu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Kasia2506 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 A czy to badanie w Ustroniu wystarczyło lekarzowi tzn.czy musiał Pan robić jeszcze normalną koronarografię?Był Pan przed jakimś zabiegiem,operacją czy tylko tak,w ramach kontroli? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Kasia2506 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Jeszcze informacja dla *zainteresownych*.Badanie to wykonują w Zabrzu i Katowicach-Ochojcu ale TYLKO na skierowanie,prywatnie nie da rady.W Katowicach można zrobić w *Voxel* i *Helimed* prywatnie. http://www.voxel.pl/pl/dla-pacjenta/badania/tk/definicja-badania-i-jego-cel Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Kasia2506 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Mam jeszcze pytanie odnośnie badania calcium scoring i angiografii CT. Czy badania te wymagają *bezdechu*.Ojcie ma kłopoty z oddychaniem,jeśli trzeba 40s wytrzymać bez powietrza to musze zrezygnować.Ile trwa takie badanie?Samo calcium sc.(jaki czas badania) i angiografia CT(jaki czas?). Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość WERTYU Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 W sumie 10-15 minut. Tak, na chwilkę zostanie poproszony o wstrzymanie oddechu . Około 10 sekund. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Kasia2506 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Mówi Pan o całym badaniu(zwapnienie żył+angiografiaCt)? Ciekawe jak długo działa kontrast.Chodzi mi o to,czy w razie potrzeby *przepchania* żyły można za jednym razem,przy jednym podaniu kontrastu zrobić tradycyjną koronarografie.(ojciec ma chore nerki,kontrast jest niebezpieczny a co dopiero podwójna dawka) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ROB Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Tak, badanie angio CT i calcium sorning wystarczyło i nie musiałem miec robionej tradycyjnej inwazyjnej koronografii. Badanie to roniłem przed operacją wymiany zastawki. Całe badanie wykonywane jest przez około 15 minut, kontrast podawany jest przez wenflon. W czasie tego badania radiolog prosi o nabranie powietrza, oddychania zatrzymania powietrza itd. Po tym badaniu każą dużo pic aby jak najzybciej *pozbyc* się kontrastu z organizmu. Moim zdaniem jeśli koronografia inwazyjna będzie w jakimś stopniu zagrażac, kardiochirurg czy kardiolog zlecą badanie tomografem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość okijn Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 A dlaczego zamiast tego wszystkiego bezinwazyjny Doppler? polecam Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi