Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Koronarografia bezinwazyjna

Gość Kasia2506

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kasia2506

Witam! Czy tradycyjną koronarografie inwazyjną można zastąpić metodą bezinwazyjną tzn.komputerową-badanie tomografem,która nie wymaga tak silnej dawki kontrastu i nie niesie ryzyka powikłań? Ewentualnie badanie USG DULUX(Doppler) czy może być alternatywą dla koronarografii lub *wstępnym* badaniem przd inwazyjną metodą aby ocenić i przewidzieć ewentualne zagrożenie życia.(czy badanie wykaże np.niebezpieczny skrzep który moze oderwać się przy zabiegu inwazyjnym?).Prosze o opinie lekarzy(jeśli tutaj zaglądają) oraz chorych którzy przeszli taki rodzaj koronarografii.Z góry dziękuje.

Gość Kasia2506

Badanie CALCIUM SCORE(wskażnik uwapnienia tętnic wieńcowych).Czy to badanie może zastąpić koronarografie przed zabiegiem do wszczepienia ICD-CRT-d?Czy pomimo tego badania i tak trzeba zrobić inwazyjny zabieg koronarografii? Chory ma 74lata,słabe żyły,współistniejące choroby.Obawiam się o jego życie przy zabiegu koronarografii i szukam innej metody.Z góry dziękuje za pomoc.

No cóż ja mogę dodać. Jedynie kolejny raz własna opinie. Dla mnie badanie Angiograficzne CT jest badaniem wiążącym w 100% . Koronarografia tylko wtedy gdy zakładamy iż trzeba będzie natychmiast interweniować w naczyniach. Jeśli chodzi o czysta diagnostykę to AngioCT jest rewelacyjnym badaniem, na które kardiolog spokojnie może skierować.

Gość Kasia 2506

Lekarz skierował na tradycyjną koronarografie. Szukam innych możliwości na własna ręke,na własny koszt.Podejrzewam że angiografia Ct wiąze się z pobytem w szpitalu(ojciec ma chore nerki) i boję się że w przypadku konieczności(mimo wszystko) inwazyjnej metody,nerki ojca mogą nie wytrzymać ponownej dawki kontrastu.Gdybym wiedziała że angiografia CT na 100% wyeliminuje inwazyjną koronarografie...ale tego nie wiem.Dlatego pytam.

Badanie AngioCT przeprowadza się w warunkach laboratoryjnych. Przed badaniem potrzebny jest wynik kreatyniny. Problemem mogą być kolejki przy zapisie. Uważam ,ze wynik badania AngioCT = wynik badania koronarografii. Jedyna różnica w tym,ze drugie badanie jest bardziej inwazyjne i daje możliwość interwencji w tętnicach w razie potrzeby.

Gość Kasia2506

Dzwoniłam do *Helimed* w Katowicach-Ligocie tel.801984040(infolinia).Pod koniec kwietnia *Helimed* powstaje w Żorach,również z dostępnym tomografem.(nie każdy ich ośrodek posiada tomograf do *koronarografii*) Koszt badań które mnie interesują to 700zł. Ciekawe czy w zabrzu można wykonać takie badanie-prywatnie. Z NFZ-tu potrzeba skierowanie od lekarza.

Witam. ja miałem robione angio CT z oceną naczyń wińcowych. Badanie zrobiłem w PAKS w Ustroniu, zapłaciłem za nie 800zł. Badanie to było wykonane zamiast koronografii inwazyjnej. Wcześniej musiałem określic kreatynine, robi się to po to aby zobaczyc czy nerki poradzą sobie z wydaleniem kontrastu. Pozdrawiam

Gość Kasia2506

Jeszcze informacja dla *zainteresownych*.Badanie to wykonują w Zabrzu i Katowicach-Ochojcu ale TYLKO na skierowanie,prywatnie nie da rady.W Katowicach można zrobić w *Voxel* i *Helimed* prywatnie. http://www.voxel.pl/pl/dla-pacjenta/badania/tk/definicja-badania-i-jego-cel

Gość Kasia2506

Mam jeszcze pytanie odnośnie badania calcium scoring i angiografii CT. Czy badania te wymagają *bezdechu*.Ojcie ma kłopoty z oddychaniem,jeśli trzeba 40s wytrzymać bez powietrza to musze zrezygnować.Ile trwa takie badanie?Samo calcium sc.(jaki czas badania) i angiografia CT(jaki czas?).

Gość Kasia2506

Mówi Pan o całym badaniu(zwapnienie żył+angiografiaCt)? Ciekawe jak długo działa kontrast.Chodzi mi o to,czy w razie potrzeby *przepchania* żyły można za jednym razem,przy jednym podaniu kontrastu zrobić tradycyjną koronarografie.(ojciec ma chore nerki,kontrast jest niebezpieczny a co dopiero podwójna dawka)

Tak, badanie angio CT i calcium sorning wystarczyło i nie musiałem miec robionej tradycyjnej inwazyjnej koronografii. Badanie to roniłem przed operacją wymiany zastawki. Całe badanie wykonywane jest przez około 15 minut, kontrast podawany jest przez wenflon. W czasie tego badania radiolog prosi o nabranie powietrza, oddychania zatrzymania powietrza itd. Po tym badaniu każą dużo pic aby jak najzybciej *pozbyc* się kontrastu z organizmu. Moim zdaniem jeśli koronografia inwazyjna będzie w jakimś stopniu zagrażac, kardiochirurg czy kardiolog zlecą badanie tomografem. Pozdrawiam