Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, opisze swoje dolegliwości, ból brzucha rzadko kiedy towarzyszy mi w dzień ... natomiast każdej nocy mam problem z brzuchem. Dzieje się tak po około 2 godz od momentu zaśnięcia. Brzuch robi się bardzo twardy do tego stopnia że potrafi budzić ze snu, pomaga podłożenie sobie poduszki gdy spię na brzuch, lub ręki. W momencie gdy twardy brzuch zrobi się miększy zasypiam ... i tak muszę robić dwa trzy razy przez noc. Warto dodać że byłem u lekarza rodzinnego, gdzie ten przepisał mi leki uspokajające jakieś ziołowe które w niczym nie pomogły. Około 2 lata temu byłem na gastroskopii, gdzie wyszło mi że mam podwyższoną ilość treści trawiennej, lekarz doradził mi zmienić pracę bo stwierdził że mam strasznie napięte jelita itd... pracy nie zmieniłem bo mi na niej zależy, mordowałem się tak dalej ... około 1,5 roku temu ból był tak silny że poszedłem do lekarza i naściemniałem że załatwiam się krwią ! po to by zrobili mi w końcu jakieś badania !! miałem zrobione badania z krwi oraz USG jamy brzusznej, gdzie wszysko wyszło praktycznie idealnie !!! Wymyśliłem sobie że gastrolog robiący mi gastroskopie coś pominął i udałem się do najlepeszego specjalisty w województwie na wizytę prywatną, gdzie zażyczyłem sobie zrobienie ponownej gastroskopii - kolejny lekarz doradził mi żeby zmienić pracę bo coś powoduje że jestem ciągle spięty, przepisał jakieś lekarstwa które również nie pomagały !!!! kilka miesięcy temu zrobiłem badanie - Kolonoskopie, gdzie na badaniu wyszły minimalne żylaki odbytu. Do dziś morduję się z tym bólem brzucha !! Największe skurcze odczuwam tuż pod lewym żebrem około 10 cm od pępka i 5cm w górę. Żona masuje mi brzuch tak jak niemowlakom gdy mają zatrzymane gazy itd.. W momencie rozluźnienia brzucha słychać straszne przelewania się w brzuchu i wydostaje się ze mnie ogromna ilość gazów !!!! Warto dodać że *odgazowuję się* ponad 30 razy dziennie !!! Nie mam już pojecia do kogo się z tym udać ... istotnym w całej mojej chorobie jest fakt, że gdy skręciłem kolano byłem przez 1,5 miesiąca na zwolnieniu lekarskim !! Lekarz od razu dał mi l4 na cały miesiąc (podejrzewam że moja psychika tak się rozluźniła że nie następowały skurcze brzucha itd bo przez cały ten okres ani jednego dnia nie bolał mnie brzuch !!!!! po powrocie do pracy ból zaczął występować w 3 lub 4 dniu pracy. Ratujcie mnie w jakiś sposób ... żona mówi, że często w nocy zgrzytam zębami i strasznie się spinam !! Jest to możliwe ponieważ mam starte zęby tak jakby od zgrzytania.

Zgrzytanie zębami moze być objawem pasożyta jakiegoś w przewodzie pokarmowy,.Czy miałeś robione trzykrotne badanie kału na obecność pasożytów? Trzeba je zrobic trzykrotnie w odstępach 8-10 dni.Bo za pierwszym razem akurat moga być nie wykryte,gdyż w danej próbce akurat jaj pasozytów może nie być.Na te bulgoty w jelitach i gazy zrób tak: kup kminek mielony w spożywczym oraz majeranek .Muszą być w jednakowej proporcji wagowej czyli 1:1. Majeranek zmielić i wymieszać z kminkiem.Przesypać do słoika zakręcanego. Jeść do dwóch łyżeczek dziennie przed jedzeniem.Ale nie jeść łyżką, bo to proszek i łatwo się zakrztusić.Najlepiej Rozmieszać w małej ilości letniej wody.Np. po pół łyżeczki 4 razy dziennnie.Majeranek z kminkiem działają rozkurczowo i przynoszą ulgę jelitom.Oprrócz tego kup sobie w sklepie zielarskim kłącze tataraku. Jest to rewelacyjne zioło na wszelkie zaburzenia jelitowe.Sama wypróbowałam.Już po tygodniu była wielka ulga.Leki od gastrologa nie pomagały ,a po kminku z majerankiem i kłączu tataraku było o niebo lepiej. Pół łyżeczki kłącza zalać zimna wodą 1 i jedna czwarta szklanki.Podgrzewać do zagotowania.Jak sie zagotuje krótko, przykryć talerzykiem na pół godzinyPrzecedzić jedną trzecią szklanki i pić przed jedzeniem.Trzeba pić letnie, nie zimne. Dlatego włożyć na chwilę szklankę z piciem do miseczki z gorącą wodą ,by się zagrzało.Zawsze kłącze przygotowywać rano i zużyć w ciągu tego samego dnia.Nie trzymać do następnego dnia. Bardzo proszę ,żebyś napisał czy ci pomogło.Pozdr.

Musisz jeszcze odpowiednio sie odżywiać czyli nie jeść takich rzeczy, które powodują wzdęcia:smażonych, tłustych itd. Polecam rybę po grecku w warzywach z ryżem i inne lekkie potrawy,żadnych frytek, czipsów czy kebabów,pizzy itd.Nie wiem jaką masz pracę,ale powinienieś jeździć na rowerze albo ćwiczyć w domu na rowerze treningowym.Pedałowanie jednocześnie masuje brzuch.Jeśli samemu brzuch sie masuje, to musi być to masaż ruchami okrężnymi w kierunku zgodnym z ruchami wskazówek zegara,czyli po lewej stronie brzucha w dół,tak jak przesuwa się zawartość jelita grubego.

Nie miałem robionych badań kału. Dziś zakupiłem wymienione przez Ciebie specyfiki i zaczynam je testować. O efektach poinformuje, mam nadzieje że nie bede zapominał brać tych ziół, bo kiedyś próbowałem siemie lniane i róznie z tym bywało. Pozdrawiam.

Moja praca nie jest fizyczna, często trzeba myśleć, do tego auto służbowe i wiele kilometrów, warto też dodać że nie mam za wiele ruchu - po pracy jestem po prostu zmęczony ... i brzuszek już się odłożył :) Rower trekkingowy mam w domu, ale jest sporadycznie używany.

Witam! Moja dziewczyna ma co dwa miesiace cykliczne bole brzucha, zaczynaja sie 20 dnia i trwaja 14 dni. bol jest narastajac i w koncowych dniach jest nie do wytrzymania... nie moze spac i normalnie funkcjonowac, lezy na lozku zwinieta w klebek.... :( Bardzo prosze o pomoc, moze ktos wie co to moze byc.... ? moj mail : soopeel@gmail.com z gory dzieki, pozdrawiam

Gość millenka

Ból brzucha moze mieć bardzo wiele przyczyn. I nie wszystkie są wykrywalne w badaniiu usg. W przypadku takich na przykład wrzodów żoładka czy też w refulksie wymagana jest gastroskopia. W niektórych przypadkach bóle brzucha mogą zwiastować groźniejsze choroby; www.doz.pl/czytelnia/a373-Kiedy_bole_brzucha_moga_byc_grozne W sieci są opisane artykuły o tym czy powinnaś sie niepokoić czy też nie. Sugerowałabym jednak zgłosić sie do lekarza oraz z nim o tym porozmawiać.

Od około miesiąca odczuwam nieustanny dyskomfort po lewej stronie brzucha, tuż pod zebrami. Czasami jest to uczucie zimna, czasami klujacy ból (pojawia się też i na plecach i w okolicach pecherza), czasami dziwne wrażenie przelewania, a czasami pulsowanie w brzuchu. Ostatnio doszła tez podwyższona temperatura, biegunka i takie silne uczucie pulsowania w ramionach i udach. Wszystko pojawiło się tuż po tym jak miesiac poczułam coś w rodzaju pęknięcia pod mostkiem i coś jakby rozlanie. Byłam u trzech lekarzy, poki co robilam badania krwi, ktore wyszly idealnie i ekg, co wskazało przyspieszona prace serca. Lekarze podejrzewają newice, dostałam leki uspokajające i dusputalin retard na poprawienie pracy jelit, ale to nic nie pomaga. Czy ktoś miał podobnie? Jest się czym martwić? Rzecz jasna naczytalam się roznych rzeczy w internecie i juz każda ciężka choroba mi do mnie pasuje. Mam przez to wrażenie, że lekarze trochę mnie olewaja, żaden nie dał mi skierowania na dalsze badania, a na prywatne mnie nie stać. Nie wiem czy jest sens zawracać głowę kolejnemu lekarzowi...