Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czy po operacji serca się chudnie?

Gość betaglukan

Rekomendowane odpowiedzi

Gość betaglukan

Witam, Chciałbym dowiedziec sie czy po przebytej operacji serca (wymiana zastawki na mechaniczną i bypassach) można schudnąc? Czeka mnie taka operacja a jestem dośc duzym facetem i dobrze by bylo gdyby sie schudlo, czy organizm tak reaguje?

Gość Milena565

Kola44 ma rację. Chwilowo waga może spać, optycznie organizm zmniejszy rozmiar, ale nie na długo raczej. Do tego potrzebna jest rewizja diety i sposobu życia. Warto lekarzy popytać, co zrobić w swojej sytuacji, by spaść z wagi, a przy tym sobie nie zaszkodzić, zważywszy przy tm na operację. Polecam konsultacje MED PRO, można też na ich profilu wysłać pytanie. Zawsze coś. Najlepiej osobiście, wiadomo

Witam serdecznie! Pani doktor ,która przygotowywała mnie do operacji bypassów i zastawek,tłumaczyła mi ,że po operacji musi minąć przynajmniej pół roku,żebym zaczęła wprowadzać dietę odchudzającą.Wszystko musiało mi się zagoić,mostek przestał przeskakiwać i chrupać,hemoglobina wskoczyła na normalny poziom.Jeśli po operacji wydolność będziesz miał ok,to dasz sobie radę z nadwagą ale samo nic nie zniknie ,ja mam skierowanie do dietetyka. Dużo zdrowia i wytrwałości życzę :)

Witam! Bez wątpienia warto podkreślić, że sam zabieg operacyjny nie zadziała odchudzająco. Jednakże jeśli ma Pan nadwagę, zdecydowanie warto pomyśleć o redukcji masy ciała. Najlepiej byłoby natomiast gdyby odbyło się to pod kontrolą dietetyka. Jeśli ma Pan taką możliwość proszę postarać się jeszcze przed operacją zmienić nawyki żywieniowe oraz włączyć adekwatną dla aktualnego Pana stanu zdrowia aktywność fizyczną (np. spacery).

Gość betaglukan

Raczej chodzi mi o to, czy operacja taka jest dużym obciązeniem dla organizmu i czy następuje w wyniku takiej operacji utrata kg. Nie chodzi mi oczywiście o to, że operacja serca zastąpi mi przeprowadzeine diety. Po prostu chcę wiedzieć czy mogę się spodziewać po tym procederze utraty kg, bo organizm wymęczony i osłabiony, szok dla organizmu.