Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Od jednej kawy z mlekiem ciśnienie się Tobie nie podniesie za bardzo. Ja nie mam nadciśnienia ani chorego serca ale jak wypije 2 kawy( rozpuszczalne z mlekiem) i potem sobie zmierzę ciśnienie to prawie wcale się nie podnosi. Dodam że moja mama ma nadciśnienie, ciocia, wujek wszyscy piją kawę nawet do 3 dziennie( biorą leki) i ciśnienie mają w porządku, moja ciocia od 15 lat ma nadciśnienie i to dość wysokie i chodzi żyje, śmieje się, cieszy się życiem a pije 2 kawy dziennie i nawet alkohol czasami jakieś piwo czy drink. Więc nie sądzę żeby jedna kawa słaba dziennie robiła jakąś wielką różnicę. Pozdrawiam

Gość Ewa30zToF

Pytałam dwie kardiolożki i obie stwierdziły, że można pić :-) I jeśli ktoś pije kawę regularnie, to nie powinien robić przerw. Kawa podnosi ciśnienie, ale nieznacznie. A kofeiny jest więcej w czarnej herbacie, a także w zielonej!

Myślę, że ten artykuł dobrze podsumowuje ten temat: http://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/chcesz-miec-zdrowe-serce-pij-kawe/xxe1k. W podobnym tonie napisany jest ten artykuł: http://nauka.newsweek.pl/kawa-chroni-serce--nowe-badania,93472,1,1.html. Generalnie, według tego, co można przeczytać, kawa pita w umiarkowanych ilościach, i to surowa, czyli bez śmietanki, mleka, jest dla zdrowia, w tym układu krwionośnego, korzystna. A na pewno nie zaszkodzą regularne badania - to już wpoili mi lekarze w MED PRO (moje zgierskie centrum kardiologii) - szczególnie nie zaszkodzą wtedy, gdy pije się kawę ;-)