Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Alkohol a leki na nadciśnienie

Gość Magda122

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę że można wypić piwko jak nie masz silnego nadciśnienia, moja mama bierze leki ma nadciśnienie, ale czasami wypije sobie czerwone wino, albo też piwko. Wiadomo że bez przesady ale jak to się mówi jak ktoś jest chory to nie oznacza że powinien się położyć i umierać! Ja na szczęście mam 23 lata i jestem zdrowa. Mój kolega ma padaczkę, bierze leki i też pije sobie dość sporo alkoholu, moja ciocia ma 60 lat już choruje ok może 15 lat na nadciśnienie ale w przeciwieństwie do mojej mamy ma poważne bo nawet 200 i ( nie mówie że codziennie czy bardzo często) ale sobie wypije czasami drinki, na imieniny więcej czy coś.

Gość Magda122

Dzięki za odpowiedzi ,miałam 190 na 120 ale teraz biore leki i mam normalne a nadcisnienie mam chyba od nerwicy.Lubialam czasem wyluzować przy piwie,teraz sie boję.Najgorsze jest tez to ze lek na nadcisnienie zażywam codziennie o 19 godz bo tak mi lekarz zalecil a piwko to najlepiej wypic wieczorem wiec sie troszke boje .Zażywam co prestrium czy ktos moze zazywa i wypil na to alkohol?a czerwone wino to chyba musiałoby być wytrawne?

Tak jak pisałam wcześniej. Bez obaw/ Wiadomo że nie można przesadzać ale też nie należy się ograniczać, Moja mama ma nadciśnienie i pije 3/2 kawy dziennie( nie jakieś mocne takie z mlekiem) czasami desperadosa czy inne piwo, na imieniny 3 drinki powiedzmy i jak mierzy ciśnienie to ma normalne( oczywiście po lekach) wiadomo że nie można się uchlać jak świnia bo może się coś stać ale od tego że wypijesz jedno piwko nic się nie stanie. Najlepiej to zapytaj się lekarza jeżeli się obawiasz albo np. http://carbomedicus.pl/ wejdź na tą stronę tutaj na Twoje pytania odpowiadają lekarze specjaliści zadaj pytanie i się dowiesz czy możesz pić czy też nie.

Biorę metocard ZK 23 mg dwa razy dziennie (rano o 7.30 i wieczorem o 7.30). Czy przy zażywaniu tego leku moge wypić sobie jedno, dwa piwka w weekend czy może mi się coś stać. Proszę o pomoc ! Dodam, że jest to lek o przedłużonym czasie uwalniania, a w ulotce pisze, że alkohol może nieznacznie zwiekszyc sile dzilania leku.

Biore 5 bilokord raz dziennie,,,jedyny objaw u mnie ktory zauwazyłem to lekkie drgania jakby wzroku,jakby obraz drgał w oczach,cisnienie sie nie zmienia i jest prawidłowe nadmieniam przy piciu i braniu tabletki,taki mam skutek uboczny jesli cos wypije sobie,kilka piw lub wodka,,,,teraz jesli ide na impreze tego dnia nie biore poprostu tabletki i nie ma takich rzeczy,nie odczuwam,kiedy chcesz ostro podjechac z alko nie bierz tabletki i bedzie ok a jesli delikatnie chcesz popic u mnie okresla sie to w ten sposob ,nic innego nie odczułem,

Witam, mój tata cierpi na nadciśnienie tętnicze czyli tę chorobę; http://www.cywilizacyjne.objawy.net/Objawy+nadci%C5%9Bnienia+t%C4%99tniczego i staram się go przekonać, żeby wypił sobie lampkę czerwonego wina każdego wieczroru tak na smaka bo to mu pomożę ale on mi nie chce wierzyć... jak mogę go przekonać i gdzie znaleźć rzetelne źródło które udowodni mu że czerwone wino jest naprawdę dobre na ciśnienie??

Gość kasia 72

Witam od tygodnia biorę leki na nadciśnienie i sama chętnie się dowiem coś na temat leki kontra alkohol biorę lek Tezeo HCT czasami wieczorem z mężem piliśmy wino ale teraz się boję tym bardziej że miałam 200100 po tygodniu zeszłam na 14080