Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Echo serca a USG przezprzełykowe

Gość pacjentka1211

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pacjentka1211

Witam, ostatnio byłam u kardiologa, który stwierdził w zwykłym echu serca prawdopodobny przeciek międzyprzedsionkowy, w tym celu wysłał mnie na usg przezprzełykowe, (które wykonywał inny lekarz) które nic nie wykazało. Pytanie moje jest następujące: czy możliwe jest aby osoba wykonująca usg przezprzełykowe się pomyliła? Tzn czy jeśli echo zwykłe coś wykazało to usg przezprzełykowe też powinno? Czy po prostu może pierwsze badanie było błędem. Bardzo proszę o odp. bo nie wiem czy mam drążyć ten temat czy nie. Dodam tylko, że mam objawy, które mogły by wskazywać na pfo. Z góry dziękuję za odp.

Echo przezprzełykowe jest dokładniejszym badaniem i ma na celu potwierdzenie lub wykluczenie przecieku, które wykazało echo przezklatkowe (tak było w moim przypadku). A co znaczy, że lekarz wykonujący echo przezprzełykowe nic nie powiedział? Coś musiał powiedzieć przecież...

Tak, możliwa jest taka diagnoza i bądź z tego powodu szczęśliwa :-) Echo przezklatkowe jest mniej dokładnym badaniem, bo wykonujący je lekarz ze swoją iglicą usg ma trochę do pokonania, zanim dobrnie do serca, stąd jego decyzja o potwierdzenie lub wykluczenie tej wady w echu przezprzełykowym.Badanie to jest dokładne i daje 100% pewność - mam nadzieję, że lekarz też ma doświadczenie w tego typu badaniu ;-) I tej diagnozy się trzymaj. W razie wątpliwości lekarz zleci Ci kontrolne badanie przezprzełykowe za około pół roku do roku. Pozdrawiam Cię serdecznie