Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Pablito

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich :) Chciałbym podzielić się z Wami moim problemem, dowiedzieć się więcej na ten temat i jeśli moje spostrzeżenia zdadzą egzamin u Was, to być może przyczynię się moimi radami do poprawy samopoczycia u niektórych :) Mam 26 lat, ważę 74kg i od pewnego czasu męczy mnie kołatanie serca. Poszedłem w związku z tym do lekarza, następnie do kardiologa i okazało się, że mam dość wysokie tętno i ciśnienie. Badanie krwi wyskazało, że z tarczycą wszystko ok, potas i magnez w normie. Od pewnego czasu regularnie dokonuję pomiarów ciśnienia (rano i wieczorem) i oscyluje ono naprawde w dużym przedziale bo od 116/73 po (bardzo rzadko) 141/99. Z regóły mam około 133/83. Martwi mnie bardziej tętno, które rzadko jest w granicach normy, a praktycznie zawsze około 80. Mam świadomość, że ciśnieniomierze na nadgarstek są mało pracyzyjne, ale raczej w pomiarze tętna ten mój jest konsekwentny. Zrobiono mi badanie Holterem i podobno wszystko gra, ale czekam jeszcze na wizytę u kardiologa, który to potwierdzi. Wiem, że niektórym z Was mój problem wydaje się błahy, ale poczyniłem w swoich przyzwyczajeniach pewne zmiany i mam nadzieję, że podsunę Wam fajne pomysły. Zauważyłem, że aktywny tryb życia jaki prowadzę od około 2 miesięcy pozwala mi na trzymanie mojego ciśnienia w ryzach. - Zacząłem biegać 3 razy w tygodniu, - codziennie się rozciągam przy otwartym oknie (proste ćwiczenia z jogi) - nie palę fajek, nie piję kawy, żadnych dragów (jeśli chodzi o ten podpunkt, to nie miałem z tym problemu, bo nic z tych żeczy nie używałem) - wcinam miód, dużo ważywek i owoców, żadnych fast foodów, - aspargin rano i wieczorem po 1 tabletce. - ŚWIETNA RADA (przynajmniej u mnie działa) zauważyłem, że kołatania serca wystepują u mnie przy płytkim oddechu (np przy zamulaniu nad komputerem) dużo ludzi na forum radzi nabrać dużo powietrza i przytrzymać. Ja Wam radzę nauczyć się obserwować swój oddech i zawsze starać się oddychać pełną piersią - nie forsując, ale swobodnie, naturalnie, dość głęboko :) rewelacyjny efekt praktycznie już mi to nie doskwiera!!!!! - unikajcie stresów, a jak już przyjdą - bez paniki!!! - trochę kontrowersyjne, ale zaryzykuję - myślcie pozytywnie o swoim stanie zdrowia, nie zamartwiajcie się!!! Uda Wam się! ;) Na tętno nie znalazłem jeszcze sposobu :( Moje pytania to: - Jak obniżyć tętno? - Czy mogę ćwiczyć z ciężarkami????? oczywiście nie mówie tu o wyciskaniu 100 kg na klate. Raczej ćwiczenia nie przekraczające 30 kg. - Od roku uprawiam wspinaczkę.. czuję się co prawda po tym rewelacyjnie, ale nie wiem czy z tak wysokim tętnem powinienem dawać czadu na ściance,czy traktować to bardziej lajtowo? - Zauważyłem, że jak mierzę ciśnienie na leżąco to jest dużo niższe... poprawia mi to bardzo humor, ale pewnie powinienem robic to na siedząco nie? ;P Proszę o odpowiedź i pozdrawiam! :)

Dzięki ;) podobno tętno powinno mieścić się w przedziale 50 - 70, więc trochę mnie to martwiło ;) uprawiasz może jakiś sport? wszędzie uczulają, że jak się ma wysokie tętno, czy ciśnienie, to żeby ograniczyć wysiłek tylko do sportów aerobowych, a ja bym chciał trochę ciężarkami pomachać.... sam już nie wiem.. pewnie się pieszczę ze sobą za bardzo, ale wolę mieć pełną świadomość tego co robię.. Pozdrawiam!

Gość jaaakinga

Hej, tez zauwazylam ze na lezaco cisnienie jest troche nizsze, chociaz porownywalne do tego w pozycji siedzacej. Tez wole to robic na lezaco, bo siedzac bardzo sie stresuje. Dlatego ostatnio najpierw wyciszam sie na lezaco robiac pierwszy pomiar. Cieszy mnie ze cisnienie nie jest wysokie i mierze jeszcze raz na siedzaco:) niewiem, moze to tez takie troche oszukiwanie

Haha! Najlepiej chyba usiąść, odczekać 10 min bez wstawania, wyciszyć się i dopiero mierzyć ciśnienie. Ja na leżąco mam około 10 oczek niżej wszystkiego, więc dla dobra sprawy i racjonalnych wyników, robię to na siedząco od kilku dni.

Gość GrzesiekSA29

Witam. Myślę, że niższe ciśnienie w pomiarze na leżąco niekoniecznie jest wynikiem pozycji, ale po prostu wyciszenia organizmu, uspokojenia się, nie sądzicie? Jestem biegaczem i też zastanawiałem się, czy moje tętno jest aby na pewno dobre. Wydawało mi się, że jest nieco za wysokie. Ale lekarz z MED PRO (to takie centrum kardiologiczne) rozwiał moje wątpliwości. Może i Twoje tętno się poprawi, tzn. zejdzie, wraz ze zmianą trybu życia? W końcu zmiana pory roku do tego zachęca ;-)