Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Obsługa ciśnieniomierza krwi

Gość radek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jak ,że podejrzewam u siebie nadciśnienie, kupiłem na aukcji ciśnieniomierz. Niestety , to tani zakup (25 zł)i dlatego nie ma nawet polskiej instrukcji. W związku z tym mam pytania: 1- w którym dokładnie miejscu przykłada się *końcówkę* słuchawki ? 2- czy odczyt ciśnienia zaczyna się od pierwszych (nawet bardzo niewyraźnych)*puknięć* pulsu i podobnie ostatnich - coraz cichszych (do końca)? 3- TECHNICZNE - Proszę zobaczyć czy dobrze zmontowałem zestaw, gdyż wszystko było osobno porozłączane. Chodzi mi czy manometr i pomkę przyczepiłem pod właściwe wężyki (nie wiem o co chodzi z tą białą naszywką z opisem) [URL=http://img224.imageshack.us/my.php?image=20070404064412yg1.jpg][IMG]http://img224.imageshack.us/img224/3734/20070404064412yg1.th.jpg[/IMG][/URL] Za ewentualne odpowiedzi bardzo dziękuję. Pozdrawiam !
A nie lepiej by bylo kup;ic eleketroniczny, ja mam byl juz jzzywany tysiace razy, niezniszczalna kostrukcja, wiem ze drogio zakup ale sie oplaci, chcesz przysle Ci jego zdjecie, nie traktuj tego jako jakas kryptoreklame z mojej strony ale uwazame ze jest dobry
Cześć, Mam taki sam :) Więc tak co do kwestii technicznych to sprawdzasz czy przy całkiem wypuszczonym powietrzu wskazówka manometru wskazuje 0. Nastepnie mankiet zakładasz sobie na wysokość ok. 2 palców powyżej zgięcia łokciowego ręki lewej lub prawej, zapinasz mankiet z leciutkim luzem żeby nie ściskało. Zakrecasz zaworek w pompce. Jeśli chodzi o miejsce przyłożenia głowicy stetoskopu to najpierw proponuje żebyś sobie wyczuł dwoma lub trzema złaczonymi palcami gdzie czujesz fale tętna na w miare wyprostowanym zgięciu łokciowym. Dociskasz palce z wyczuciem - tak jakbyś badał puls, żebyś wyczuł to tętnienie jeśli czujesz w konkretnym miejscu to tam proponuje przyłożyć *słuchawke*. Nastepnie pompujesz tak do momentu aż wskazówka wskaże 200 mmHg i jeśli nie słyszysz fali tętna powoli zaczynasz odkręcać zaworek, ciśnienie w mankiecie zaczyna spadać, wskazówka pokazuje płynnie coraz to niższą wartośc i tam gdzie usłyszysz pierwsze uderzenia fali tętna-patrzysz na manometr, to to jest ciśneienie skurczowe, spuszczasz dalej do moemantu aż to tętnienie zaniknie - tam gdzie nastąpi cisza to to jest wartość rozkurczowa. Unikaj w trakcie badania ciągłego *dopompowywania* powietrza gdyż to może psuć wynik. Pozatym dobrze załuż sobie słchuawki do uszu.
W dniu 18.02.2019 o 15:00, Gość adam napisał:

Kupiłem Senior do mierzenia ciśnienia i w sumie wszystko działa dobrze, nie mam się do czego czepić.

Najlepszą opcja jest moim zdaniem Senior. Prosty nieawaryjny, nam się sprawdza bezproblemowo już drugi rok.

W dniu 13.06.2019 o 13:46, Gość marek napisał:

Używałem kiedyś u kolegi ciśnieniomierz Senior i bardzo przypadł mi on do gustu. Kupiłem go sobie i jestem bardzo zadowolony. Pomiary są szybkie i dokładne ,duż wyświetlacz i łatwa obsługa.

Tez polecam