Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość MARCIN123

Rekomendowane odpowiedzi

Gość MARCIN123

Witam, mam 17 lat. Miesiąc temu, pewnej nocy, gdy leżałem już w łóżku, naszła mnie głupia myśl, że nie słyszę bicia serca, a nieraz słyszałem. Momentalnie zaczęło mi się robić słabo i bałem się zasnąć w obawie przed omdleniem. Podczas kolejnych nocy powtarzało się to, aż w końcu zacząłem o tym myśleć w dzień, co prowadziło do zawrotów głowy, uczucia zimna i myśli *zaraz zemdleję*. Myślałem, że to może być przez niskie ciśnienie, więc po 1,5 tyg. wybrałem się do lekarza. Pediatrka zmierzyła mi ciśnienie i o dziwo było za wysokie - coś koło 148/80. Zbadali mi cukier (wszystko OK) i zrobili mi EKG - lekarka powiedziała, że widzi blok i dobrze, gdybym zrobił badania w szpitalu - wypisała skierowanie. Tego samego dnia się tam udałem, dwukrotnie mierzono mi ciśnienie - raz 168/88, potem 146/coś. Myślę, że to przez stres. Tam lekarz spojrzał na EKG i *może jest blok, ale z tym to można 100lat żyć!* i powiedział że jestem przemęczony i zapisał na holtera na połowę kwietnia (myślę, że ciśnieniowego, bo zapisała jako *nastolatek z nadciśnieniem*). Zalecono mierzenie ciśnienia w domu 2x w tyg. - nie jestem w stanie, bo za każdym razem jak zakładam ciśnieniomierz ciśnienie mi automatycznie podskakuje i wzrasta puls. Po wizycie w szpitalu jakby się uspokoiłem i już normalnie spałem w nocy, w dzień zazwyczaj też było ok. Jednak ciągle czytałem w necie, o czym mogą świadczyć moje objawy. W ostatnich dniach moje objawy powróciły, mam wrażenie że po tym, jak wyczytałem o niewydolności serca. Od tej pory zacząłem się martwić zimnymi dłońmi i stopami i wiązać to z tą chorobą, od razu zobaczyłem, że mam lekko sine paznokcie (wcześniej w ogóle nie zwracałem na to uwagi), nawet mam duszności, gdy o nich pomyślę. Poza tym czuję niepokój i czasem tak, jakbym miał zaraz zemdleć. Dodam, że podobny problem, tj. było mi bardzo słabo przez jedną noc i dzień, miałem w styczniu, po tym, gdy najpierw nie spałem przez 2 noce a potem przez 3 dni byłem chory (gorączka itd.). Poza tym nie miałem podobnych problemów w przeszłości. Czy to hipochondria, czy rzeczywiście coś poważnego?

Ja mysle ze to hipochondria przeciez miales badania I lekarz nawet dwoch ci potwierdzilo ze to nic powaznego ale wiem ze trudno ci w to uwierzyc bo ja bylam u 5 I m nie wierzylam a z cisnieniem tez tak mialam jak ty I okazalo sie ze to nerwica a serca tez nie slysze bo wlasnie to sprawdzam!!!! Nie martw sie jest wszystko ok