Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zwiększona arytmia serca po grypie

boss22

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. dodatkowymi skurczami zyje juz ponad 10 lat i nie przeszkaldzaly i zbytnio. jakis miesiac temu przechodzilem grype 39 st goraczki itp, grypa trwala 4-5 dni i nadal czuje sie po niej oslabiony bardzo oraz zauwazylem ze mam wiecej mocniejszych arytmii centralnie w mostku. Czy to moze byc jakies zapalenie serca utajone lub cos w tym stylu? Nigdy nie czulem tak mocnej arytmii i czasami jest tak ze wogole niema, a jak sie zacznie to do kliku razy na minute i wtedy musze brac jakies leki na uspokojenie. Czy grypa mogla mi cos zmieic w sercu?

Generalnie w okresie osłabienie arytmia może się nasilać i nie jest to nic nienormalnego. Dodatkowo pewnie się tym stresujesz, a wtedy arytmia nasila się jeszcze bardziej. Jeśli występują przy tym jakieś bóle a nie było ich wcześniej to na wszelki wypadek lepiej udać się do lekarza, powikłania po niedoleczonej grypie mogą uszkodzić serce. Oczywiście bóle mogą być też na tle nerwowym, więc nie wpadaj w panikę.

Gość PanTalon

Ja też mam nasilenia arytmii w czasie grypy i przeziębienia, a zwłaszcza gorączki, dodatkowo mojej arytmii nie sprzyjają leki przeciwzapalne takie jak ibuprom bo podnoszą ciśnienie i jest jeszcze gorzej, więc biorę czysty paracetamol albo aspirynę i piję zwykłą, lekką herbatę, albo zioła typu mięta, rumianek, żeby się dodatkowo nie pobudzać kawą, czy zieloną herbatą.

Gość PANTALON

Moim zdaniem raczej nie, człowiek po grypie jest jeszcze jakiś czas osłabiony. Po chorobie człowiek może być odwodniony i z brakami minerałów. Polecam magnez+potas, ew. ja czasami piję napoje izotoniczne (nie mylić z energetycznymi) i wraca do normy. Jakby głównym wyznacznikiem problemów z sercem jest puchnięcie nóg i o to zawsze kardiolog pyta.

Pilnuj temperatury ciała. Ja jak mam gorączkę to mam bardzo wysoki puls nawet w stanie spoczynkowym do 95 uderzeń na minutę( a choruję na częstoskurcz przedsionkowy) zazwyczaj pomaga paracetamol który zbija temperaturę i powoduje zmniejszenie tej ilości uderzeń. Ale pamiętaj, że zawsze możesz poprosić lekarza rodzinnego o EKG (zanim udasz się do specjalisty) i upewnić się czy wszystko jest ok. Pamiętaj że przeziębienia i grypy bardzo osłabiają cały organizm i nie można ich lekceważyć, zamiast się stresować zrób EKG przynajmniej się uspokoisz i upewnisz że wszystko jest ok. Życzę powodzenia i mniej stresu, bo stres nas potrafi naprawdę wpędzić w różne choroby(znam to z własnej autopsji). Pozdrawiam serdecznie.