Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica czy coś poważnego?

Gość Planetka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Planetka

Witam. Mam 21 lat.Jestem mężczyzną,szczupły, wys. 176 waga 63kg. Mam ostatnio pewien problem. Otóż w czerwcu zdiagnozowano u mnie nerwicę serca. Miałem lęki bo np gwałtownie wstałem zakręciło i się lekko w głowie.... zaś nastąpiło silne zdenerwowanie, niepokój życie,mrowenie w rękach. Wiadomo jaka jest nerwica. Zrobiono mi morfologię krwi, EKG i wszystko wyszło jak u noworodka. Zaś faktycznie mnie uspokoiły dobre wyniki. Miałem nad sobą kontrolę bo wiedziałem, że nerwica to nic poważnego. No a, że mam wiele zainteresowań no i jedną wielką pasję to o nerwicy prawie zapomniałem. Czasem typowe objawy nerwicowe (m in.przyspieszona akcja serca wracały co jakiś czas ale nie na długo-samokontrola czyni cuda.) Problem jednak wrócił 11 lutego. I to nie w formie typowej nerwicy bo niczym się nie przejmowałem do momentu jak poczułem lekki zawrót głowy, przez parę sekund jakby uczucie narastającej duszności po czym czułem się jakbym dostał silnego skurczu serca. I biło z takim lekkim jakby uczuciem bólu. Ciężko to opisać. To nie pieczenie jak np dla zawału two prawie wcale nie boli ale mam wrażenie jakby się zapadało. Potem strasznie się spinam i trzęsę się jak galareta. Czuję się potem jakbym był z waty. W czasie wysiłu (np wyczynowo na rowerze) było to samo. Jakby straszny ucisk i uczucie, że zaraz padnę. Lekarze uważają, że to nerwica. Ale miałem nerwicę wiem o niej wszystko i to nie te same objawy. Nie są poprzedzone myślami czy stresem. Lekarze jak zwykle-na pogotowiu nie ma miejsc a lekarz rodzinny- *W czerwcu miałeś EKG bardzo dobre, mofologię również.Idź do domu bo nie mam czasu...* Jak spytałem o echo serca to usłyszałem *to robi się prywatnie*- myślała, że uwierzyłem?Że jestem naiwny? Zrobiono mi jeszcze badania na Lipidogram i Glukozę- cholesterol i wszystko inne wyszło jak u noworodka. Czasem mam te dolegliwości podczas głębokiego wdechu, śmiechu ziewaniu, jedzeniu i podczas stresu. Ale najczęściej pojawia się samoistnie. Najgorsze jest to, że nie chcą dać mi skierowania na echo serca. Aha zasypiam i przesypiam zawsze całą noc bez budzenia się. Ciśnienie mieściło się przez 2 tygodnie w granicach od 120/70 do 140/90 raz tylko 140/100. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Gość Planetka

Jeszcze dodam, że nie palę nie piję alkoholu. Od 14-15 roku życia piję kawy parzone 1 dziennie z łyżeczki. Od 18stego roku zycia piję po dwie. Nadal z 1 łyżeczki- tak aby nie czuć zmęczenia przed nauką. Ale przyjmuję też magnez z wit B6. I nie jadam tłusto- mięsa bardzo ograniczam. Słodycze- raz dziennie w niedużych ilościach.

A może jest tak, że jak np. wstajesz, czujesz zawrót głowy,to wpadasz w panikę ,że cos ci jest i pozostałe objawy sam wywołujesz,które narastaja ze strachu?....Czasem się tak zadarza ,że przy zmianie pozycji można się zachwiać, to wynika ze spadku ciśnienia podczas wypoczynku nocnego.Może spróbuj stale i systematycznie używać ziołowe tabletki ,które cię troche uspokoją?Np. labofarm 90 tabl.Tylko trzeba pamiętać, ze przy ziołach na efekt trzeba poczekać.Przeczytaj ulotke.

Gość PLANETKA

Nie, akurat tak nie jest. Gorzej jest jak właśnie poczuję to lekkie kołatanie czy inaczej uczucie silnego ucisku. Czasem czuję się tak jakby mi było ciężko na sercu. Wtedy wpadam w bardzo mocną panikę. Może to powrót nerwicy. Mam ogromną pasję jaka jest astronomia i podczas obserwacji gdy zapominam o tym to czuję się później jak nowo narodzony. Polecam pasję nerwicowcom. Tylko nieraz podczas normalnego rozluźnienia zdarzy się, że poczuję ten jakby ucisk i wszystko wraca- cały stres niepokój, duszności etc.