Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Lęk przed nawrotem częstoskurczu po ablacji

Gość małgośka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość małgośka
Cztery miesiące temu miałam robioną ablację w Warszawie, w szpitalu na Spartańskiej. Zabieg udał się i obecnie czuję się bardzo dobrze. Ciekawa jestem jak czują się obecnie pacjenci, którzy kilka lat temu przeszli pomyślnie ablację. Jest we mnie lęk, czy częstoskurcz aby na pewno nie wróci i czy nie będę miała jakiś dodatkowych komplikacji z nim związanych za kilka lat.
Ablację miałam cztery lata temu. Czuję się nadal bardzo dobrze, objawy nie wróciły (zasłabnięcia, omdlenia, napady częstoskurczu) choć czasem mam wrażenie, że serce bije za szybko, za mocno. Holter jednak nie pokazuje nic niepokojącego, więc pewnie to jest norma, tylko osoba po doświadczeniach arytmicznych podszyta jest niepokojem. Robię obiecnie rzeczy przed ablacją zupełnie wykluczone - duży wysiłek, alkohol i nie ma problemu. Mam kontakt z pacjentami po ablacji - jej wynik, ryzyko pojawienia się objawów, zależy w dużym stopniu od charakteru zaburzeń rytmu. Jeśli po czterech miesiącach jest w porządku, to duża jest szansa, że naprawde masz to już za sobą.