Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Kamil0000

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kamil0000

Witam. Od ok 2 miesięcy po wypiciu nawet najmniejszych ilości kawy ( czasem nawet po jednym łyczku) zaczyna mi walić serce. Siedzę sobie spokojnie, jestem zajęty po czym nagle w kolejności: robi mi się gorąco, dostaję napad panicznego lęku (tak z niczego, niczym szczególnym nie spowodowany) i serce zaczyna mi przyspieszać. Dodam, że zarówno ciśnienie jak i wyniki ekg mam tak dobre, że można zamieścić w książkach dla studentów medycyny. Dzieje się tak tylko po substancjach zawierających kofeinę. Nadwagi nie mam, sport uprawiam. Lekarz na razie nie powiedział mi nic konkretnego. Bez kawy jestem w stanie żyć, ale ciekawi mnie powód. Może to być spowodowane np. stresem ?

Gość Kamil0000

No w sumie coli, napojów energetycznych nie pijam. Do pobudzenia zostaje herbata czarna i zielona. Dziwne jest w moim przypadku to, że gdy jestem w domu czasem napiję się cappuccino i jest ok. Po przyjeździe do miasta, gdzie studiuję znowu mam te problemy, dlatego pomyślałem, że to może jakoś na tle nerwowym. Z jednej strony raczej nie mam powodu do stresu... z drugiej wszystko zaczęło się podczas sesji :) Może ktoś doradzi jakie badania warto zrobić? Badanie poszczególnych pierwiastków we krwi też robiłem. Wyniki mieszczą się w normie

Gość Ewa30zToF

Herbata zielona może wywoływać arytmię (nierówne bicie serca) i podwyższać ciśnienie tętnicze. Czekolada też zawiera kofeinę. Stres, nauka powoduje zwiększony zużycie potasu i magnezu, które odpowiadają z prawidłową pracę serca. Ich niedobór może powodować arytmię i kłucia w klatce piersiowej (nerwobóle). Poproś swego lekarza rodzinnego o skierowania na szczegółowe badania krwi.

Ja też nie moge kawy ani kropli.Więc nie piję.Parzę za to herbatę z kwiatu głogu .Ma korzystny wpływ na serce i jest smacznA powód mnie nie interesuje. Nie piję jak mi szkodzi i już.Ostatni raz wypiłam ze 20 lat temu. Nieświadoma niczego koleżanka, która pije dużo kawy zrobiła mi przez pomyłke kawę z dwóch czubatych łyżeczek.Myślałam,że zejdę. Od tej pory ani łyka.

Gość PanTalon

Ja też tak mam po kawie, ale nie zawsze, zmienia się to okresowo, czasami, po prostu przez kilka dni muszę odpuścić kawę i tyle, potem do niej wracam :) z Głogiem też bym uważał, normalnie dokuczają mi skurcze nadkomorowe. Kiedyś, dla wzmocnienia serca, kupiłem nalewkę z głogu i dostałem skurczy komorowych i wylądowałem na pogotowiu. Brałem to chyba 4 dni, zaczeło się drugiego dnia, przesiedziałem z tymi skurczami 2 dni w domu, nastepnego nie wytrzymałem, odstawiłem nalewkę i pojechałem na pogotowie, okropne uczucie, jakby między normalnym biciem serca były jeszcze dodatkowe uderzenia, bardzo silne, na pogotowiu dostałem potas z glukozą, odstawiłem nalewkę, następnego dnia mi przeszło jak ręką odjął, nigdy więcej nie wróciło...

Podlacze sie do tematu.Kawe pije od ok 16 lat 2-3 dziennie z 2 lyzeczek.Od pewnego czasu cos mnie serce pobolewa i mam uczucie jakiegos lęku,oblewa mnie pot i serce wariuje. Zrobilem wszystkie badania sa ok jak u niemowlaka.Lekarka stwierdzila ze mam cos z glowa.Odzstawilem kawe i po kilku dniach wszystko wrocilo do normy.Dzis wypilem kawe z jednej łyzeczki i znow sie zaczelo- jutro grzeje do apteki po jakis magnez moze co pomoze

Mało kiedy piję kawę. Dzisiaj rano wypiłam dwie mocne, i byłam pobudzona, miałam dziwne samopoczucie, raz nawet "wyciszył" mi się słuch, po jakimś czasie wrócił. Miałam więcej energii. Kawa normalnie prawie nigdy na mnie nie działa, a dzisiaj działała zadziwiająco. Dlaczego? Nawet pomyślałam czy może w tej kawie coś było? Nie mam pojęcia. Ale później do wieczora już było normalnie. No poza faktem, że pod wieczór ze strachu waliło mi serce przez jakiś kwadrans, ale tu był powód. Poszłam spać, i chyba zasnęłam, ale nagle obudziłam się że strasznym łomotem serca. Jakby drgało. Nie miałam pojęcia o co chodzi, i okropnie się przestraszyłam. Byłam na lewym boku, więc obróciłam się na plecy. Po chwili zwolniło, tylko, że za bardzo, i znów bałam się, że umrę bo stanie mi serce. Że strachu, że tak umrę po prostu we śnie, albo teraz i już, to nagrałam się przyjaciółce w razie gdybym rzeczywistości umarła, ponieważ czułam, że to naprawdę możliwe. Nie miałam takich sytuacji, więc co, to przez kawę? Czy po prostu muszę się przebadać bo z moim sercem coś się dzieje? Po jakiś 20 minutach, gdy gadałam swój puls, i wydawał się w porządku, co prawda nie znam się za bardzo na tym, ale nie szalał, ani nie był zbyt wolny. Więc w nadziei, że jednak nie umrę się położyłam, tym razem na prawym boku. I cóż, podobna sytuacja, waliło serce, nie drgało tak jak wcześniej, ale biło szybko. Czy ja mam urojenia? I co tu chodzi? Przeczytałam, że to może być przedawkowanie kolejny, ale pisali tam o większych ilościach. A ja wypiłam po prostu dwie mocniejsze kawy. Nie pijam ich codziennie, wczoraj wypiłam mirindę, czasami zdarza się, że wypiję herbatę, a tak to tylko wodę. Energetyki pije ze 4 w roku, ze słodyczami jest inaczej jedynie. I ostatnio zaczęłam ćwiczyć, dzisiaj zrobiłam sobie pierwszy dzień wolny od tego. Więc to wszystko może się łączyć? Chyba mam nadzieję, że to przez kawę i jutro minie. Jednak teraz siedzę na łóżku, rano mam pracę, a ja boję się spać. I chyba nigdy już nie wypiję kawy. I teraz nie będę spała bo się boję, że naprawdę mogę umrzeć. I może to brzmi śmiesznie, jednak wcale takie nie jest moje przerażenie po przebudzeniu teraz jest strachem, jednak ja nie chcę umierać. Jak to żałośnie brzmi. Płakać mi się chce. Gdyby to był dzień, poszłabym do szpitala, ale jest zaraz 2 w nocy. Więc będę nie wyspana, ale przeżyje, mam nadzieję.