Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zażywanie Bespresu 80mg

Gość Maciej93

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jaaakinga

Dolaczam sie do pytania. Tez dostalam lek z tej grupy, zaczelam brac wczoraj. Po wczesniejszym braniu leku z innej grupy mialam okropne dusznosci i kaszel. Dzis pierwszy dzien po zamianie czuje sie troche lepiej, a wiec jest nadzieja ze dziala OK.

Gość jaaakinga

Wiesz Maciej, trudno powiedziec. Kaszel i dusznosci mam nadal, moze odrobine mniejsze a moze mi sie tylko wydaje. Teraz niewiem czy to nadal skutki tego starego leku czy juz tego nowego... Niewiem ile potrzeba czasu zeby nie czuc skutkow leku ktorego juz sie nie zazywa, ale mysle ze moze to troche trwac... Problem w tym ze oba leki sa do siebie troche podobne i wywoluja podobne skutki uboczne, z tym ze ten nowy jst podobno lagodniejszy, przeznaczony dla osob ktore nie toleruja tego pierwszego (pierwszy to inhibitor enzymu konwertujacego angiotensyne, a ten drugi bezposrednio blokuje receptory w tym ukladzie). Najczestszymi skutkami ubocznymi sa kaszel, zmeczenie, zawroty glowy. Te moje dusznosci nie sa opisane, wiec niewiem. A jaka dawke musisz brac, pewnie jakas mala wiec pewnie nie masz sie czym martwic. Zaczales juz?

Gość Martaa79

Od miesiąca biorę Bespres 80 i mam zawroty głowy. Nie wiem tylko, czy jest to spowodowane tym lekiem, czy nerwicą. Od neurologa dostałam Co-Bespres 80mg+12,5mg. Teraz to już nie wiem jak mam to brać, czy tak po prostu odstawić ten pierwszy lek? Może ktoś miał podobne doświadczenia z Bespresem??

Gość maniek99

Zjadłem 1,5 opakowania Axtil 2,5 mg ale strasznie drapało w gardle i zacząłem kaszleć . Lekarz zmienił mi na Bespresan 80 mg. Biorę jak Axtil 1 x dziennie rano. Według mojego odczucia Axti mimo kaszlu i suchości w gardle lepiej regulował ciśnienie. Bespres biorę dopiero 5 tabletkę ale już dzisiaj w nocy zbudził mnie silny puls i podwyższone ciśnienie (130/95). Przy braniu Axtilu miałem ciśnienie 118/85

Witam Bespers 80mg biorę już ponad rok i nie odczuwam żadnych skutków ubocznych. Chociaż od pół roku znacznie nasiliły mi się ataki kaszlu , suchości i odczucie włosa w gardle w gardle - objawy alergiczne. Nie wiem czy chodzi o ten lek (innych nie przyjmuje) czy chodzi o kota którego mamy w domu. W styczniu z tego powodu przyjełem 3 serie antybiotyku i nic nie pomogło więc albo alergia na lek albo kot.

Przyjmuje ten lek juz od prawie 1,5 roku ale w silniejszej dawce 160-12,5 nalezy pamietac ze jego dzialanie w pelni osiagnie sie po ok. 3 tygodniach przyjmowania go regularnie o mniej wiecej tej samej godzinie dnia. Pojawia sie czasem sennosc czy kaszel lub uczucie *wlosa w gardle* ale cisnienie mam ksiazkowe zero bolow glowy i innych dolegliwosci nadcisnieniowych. Oczywiscie kazdy organizm reaguje inaczej dla mnie jedak jest dobry juz tyle lekow *testowalem* i ten jest dla mnie bardzo skuteczny a uboczne skutki nie sa dramatyczne