Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czy można dostać zawału pomimo dobrych wyników badań?

Gość Allison

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Allison

Witam mam 22 lata. Miałam robione ekg kilka krotnie i badanie echo serca i podobno wszystko mam w normie w jak najlepszym porządku. Jednak czasami w nocy odczuwam mocne bicie serca i taki jakby ucisk w klatce( ale to są raczej bóle kości chyba) i ciężko mi się oddycha, przy czym zaznaczę że mogę ćwiczyć 2 h i nie mam problemów z oddychaniem... Czy można w tak młodym wieku i przy dobrych wynikach dostać zawału? wiem że głupie może pytanie ale jestem ostatnio zestresowana na tym punkcie przez przejścia rodzinne. Czy to tylko zwykłe nerwy? a czy można się denerwować podświadomie? w sensie że niby się kładę normalnie spać oglądam tv niczym się nie denerwuje i nagle mi puls skacze itp?

Dobre wyniki echa i ekg to bardzo dobrze. Warto wykonać próbę wysiłkową. Próba wysiłkowa wskaże na kondycje naczyń wieńcowych. Choroba naczyń wieńcowych może grozić zawałem. W Twoim przypadku, przy uprawianiu sportu, a więc znacznego wysiłku, po którym nie ma duszności, pieczenia za mostkiem serce jest jak dzwon. Nie ma mowy o zawale. Sam fakt obawy o zdrowie, wzrost pulsu może świadczyć o nerwicy lękowej. Warto nauczyć się radzenia sobie ze stresem. Pomocne mogą być wyżalenia się osobie zaufanej, sport, zabawa, książka, joga, a w ostateczności psycholog lub leki uspokajające-najlepiej ziołowe. Pozdrawiam-Stanisław