Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Uczucie wysokiego ciśnienia w głowie przy bólu i zwrotach głowy

Gość Olllka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. od 2 miesięcy mam problem z głową, a mianowicie od dwóch miesięcy codziennie czuję jakbym miała w niej za wysokie ciśnienie, taki straszny ucisk czuję, czasami zawroty głowy, czasami mam uczucie strasznie ciężkiej głowy, kłucie w głowie, kłucie uszu, najgorsze jest to, że coś mi się dzieje ze wzrokiem, strasnzie mi się rozmazują białe literki na czarnym tle, czasami potrafię je widzieć podwójnie, wieczorem rozmazują mi się światła latarni, światła samochodów, napisy świetlne itd, ogólnie nie lubię przez to wychodzić wieczorem na dwór, bo czuję sie taka oszołomiona przez te światła, do tego wszystkiego kiedy czuję ten ucisk przy dłuższym schylaniu leci mi z nosa jakaś woda, boję się, że to płyn rdzeniowo mózgowy.. w związku z tymi dolegliwościami poszłam do neurologa, pani doktor po zrobieniu badań powiedziała, że na 99% nic mi nie jest, ale mimo wszystko dała skierowanie na rezonans, więc może jednak coś jest nie tak? robiłam ostatnio badania tarczycy, tsh mam 7.5, więc mam niedoczynność, przeczytałam, że niedoczynność może być przyczyną guza podwzgórza i w związku z moimi dolegliwościami ze strony głowy boję się, że go mam, jednak pani doktor powiedziała, że na 99% nie mam, ale na jakiej podstawie ona to stwierdziła? jeżeli ktoś ma jakieś informacje na temat guza podwzgórza byłabym wdzięczna gdyby mije opisał, bo wnecie jest mało informacji na ten temat. Jeszcze mam takie pytanie podczas badania neurlogicznego pani doktor badała mi oczy jakimś dziwnym urządzeniem, przystawiła je do oka i kazała się patrzeć prosto, tam było jakieś światło, wie ktoś co to było za badanie? i po co ono było robione? i czy wie ktoś może coś na temat płynu rdzeniowo mózgowego? możliwe żeby wypływał przez nos? dodam, że ta woda jest strasznie słona.. przeprazam, że tak się rozpisałam, ale nurtują mnie te pytania, a sama nie umiem na nie odpowiedzieć, więc może tu mi ktoś pomoże

To badanie to pewnością badanie dna oka.Płyn może przez nos wyciekać,ale wydaje mi sie ,że tylko w wyniku jakiegoś wypadku,gdzie byś się np. uderzyła głową o kierownicę.A może ty powinnaś iść do laryngologa i zatoki zbadać.? W każdym razie musisz natychmiast !!! mieć leki na tarczycę , by poziom hormonów tarczycy doprowadzić do normy.Trudno powiedzieć co ci jest.

Nie zwlekaj i napisz koniecznie co ustalili lekarze.Acha, jeszcze jedno mi się przypomniało.Zaburzenia wzroku mogą też być od zęba zepsutego,no, w górnej szczęce masz ropę pod zębem[np. leczonym kanałowo,który dlatego nic nie boli ] i ten stan zapalny do oczu może się przenieść.Byłam w szpitalu na okulistyce i tam takie przypadki były nierzadkie. Zrób też badanie krwi OB, morfologia z rozmazem i CRP- to da odpowiedź czy w organiźmie nie ma jakiegoś stanu zapalnego.I nie martw się na zapas, bo to nie musi być mózg.Jak widzisz przyczyn może być wiele,ale to neurolog, laryngolog, oklulista ,dentysta--muszą ustalić.

Dziękuję za odpowiedź. I tak morfologie robiłam w październiku, potem pod koniec grudnia i wszystko było ok, ob też w normie, mocz w normie jedyne to tsh źle wyszło. U laryngologa byłam zajrzał do ucha, nosa i powiedział że wszystko ok, ale zrobię prześwietlenie mam nadzieję że nie będzie problemu żeby mi dali na to skierowanie. Szczerze mówiąc od dwóch dni trochę się lepiej czuje, nie mam takich uciskow, ale i tak się martwię bardzon tym wszystkim, w styczniu też z powodu braku okresu poszłam do ginekologa okazało się, że mam torbiele, czy może to być przyczyna tego nieprawidłowego wyniku tsh? Teraz 2 dni temu okres znowu wrócił i w sumie od tego czasu tak jakbym lepiej się czuła, to badanie dna oka w jakim celu się robi? Wyszło mi dobrze więc tyle dobrego, a co do tych zębów to leczenie kanałowe miałam, ale na dole, dwa zęby miałam leczone kanałówo, ta woda z tego nosa też jest dziwna, chociaż tą wodę mam na pewno od jakiś 2 lat przy schylamiu mi leciała, ale teraz własnie jakby się nasiliło od tej głowy takie mam wrażenie.. Ale dziękuję Ci bardzo za taka obszerna odpowiedź :)

Witaj. mam takie same objawy, nie mam jedynie tego co nazywasz *wodą z nosa*, do tego ostatnio pogorszył mi się wzrok, określiłabym to, ze wszystko co widzę jest takie wyblakłe, nawet gdy założę okulary. Ignorowałam to, do czasu. Kilka dni temu miałam pewien *incydent* a mianowicie przez kilkanaście minut zaburzenia widzenia polegające na tym, że nie widziałam twarzy ludzi, żadnych konturów,co było dla mnie na tyle przerażające że pobiegłam zaraz do neurologa. Badanie nic nie wykazało, również jest prawie pewien, ze to nie problem neurologiczny, wybieram się więc do okulisty. Będę wdzięczna jeśli dasz znać co okazało się w Twoim przypadku.