Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem Sebastian i mam 16 ~ 17 lat. W drugi dzień świąt pojechałem do szpitala z problemy oddychania i wysokim ćiśnieniem i pulsem 160/110 tętno 130. W szpitalu ciśnienie miałem 145/90 tętno 120 zrobiono mi EKG które miałem już robione 2 razy, lekarz stwierdził że wszystko dobrze, lecz zostałem na obserwację w szpitalu. Pomiar 3 razy dziennie nie zadowalał lekarzy bo ciśnienie miałem wysokie 140/90 150/100 różnie. Lekarze myśleli że to może od żołądka bądź nerek, zrobiono mi USG jamy brzusznej i nerek wszystko super ! Prześwietlenie Klatki piersiowej ok. Powiem tak w wakacje miałem złamanie stawu skokowego w kostce ze skręcaną nogą i skłądaną operacyjnie i to od tamtej pory mam takie objawy... Dostałem leki na obniżenie cisnienia i na odstresowanie się, oraz manti bo myśleli że do od brzucha. Kolejne pomiary poprawiły się na tyle by wypisać mnie do domu lecz na lekach które biorę do dnia dzisiejszego. Postanowiłem zrobić Echo serca, w prywatnej klinice, po badaniu lekarz powiedział że wszystko dobrze tylko tentno wysokie 121. W Ferie mierzyłem w domu ciśnienie i miałem 120/71 tętno 79 i mac to 139/ 90 i tętno 100. Byłem u lekarza rodzinnego i powiedział mi bym brał dalej leki... Lecz ćisnienie nadal mam dzisiaj mierzyłem 160/110 tętno 104 i straszny ból głowy... Poszedłem do Psychologa, może to nerwoból lecz nic takiego on nie stwierdził 0 stresu... Proszę poradzić mi co ja mam zrobić i gdzie się udać, ponieważ chodzę na siłownie jestem aktywny i takie cisnienie ? Coś jest nie tak ale co?....

Powiem ci tak: mój siostrzeniec jak był w twoim wieku też miał wysokie ciśnienie.Potem okazało się się, że to był skutek siłowni.Jak przestał ćwiczyć i zaczął pływać, to cisnienie się unormowało. Ćwiczenia siłowe[sztagi,chantle itp] bardzo podwyższają ciśnienie.Może zamiast siłowni zacznij grać np. w gry zespołowe, jeżdzic rowerem,pływać...A moze bierzesz jakies środki na przyrost mięśni jakie sprzedają małolatom w siłowniach w wyniku czego mają kłopoty z sercem i ciśnieniem? Mam nadzieję, że nie nadużywasz coli,nie pijesz napojów energetycznych itp.

Na siłownie zacząłem dopiero chodzić w tym tygodniu a problemy z ciśnieniem mam od Grudnia jakoś... Jeżdżę na rowerze wyczynowo, gram w piłkę w okresie letnim itp, nie mam nadwagi ważę 68 kg wzrost 1.75m Nie biorę dopalaczy ani nie piję żadnych energetyków, bo po tym to już by mnie tu nie było... To robi się samo istnie, po basenie i wysiłku miałem ćiśnienie 150/98 więc też duże.. Może to stres przez szkołę... nie wiem sam !