Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Alek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, miałem ostatnio robione badanie ekg holter, w tym dniu miałem mala imprezkę i przyznam, ze trochę wypiłem i zapaliłem kilka fajek, czy może to mieć jakiś bezpośredni wpływ na wyniki badan? pytałem pielęgniarki przed badaniem co można czego nie, ale powiedziała tylko, że bezwzględnie żadnych prześwietleń nic po za tym. Dostałem wyniki tego badania i wyszła tachykardia, teraz zastanawiam się czy nie powinienem powtórzyć badania?

Lekarz niestety o nic nie zapytał i nie kazał zapisywać co robiłam, na wizycie dał receptę na lek, kazał brać rano i wrócić jeśli by się coś działo. A ja teraz myślę czy brać te leki, bo nie wiem czy wynik nie jest spowodowany paleniem lub piciem;/

Gość jaaakinga

A masz wyniki tego badania? masz ta tachykardie caly czas czy tylko napady? czyjesz przyspieszone bicie serca czy nie? jesli palisz zawsze i czasem zdarza ci sie wypic to w sumie badanie bylo zrobione w *naturalnych* warunkach. Papierosy i alkohol moga przyspieszac puls. Jesli masz szybki caly czas, to bralabym leki ktore ci zapisal

Na wynikach pisze 260 pojedynczych nadkomorowych pobudzeń przedwczesnych 600 tachykardii zatokowych, reszta jest w porządku. Tak naprawdę nie palę prawie wogóle, dawniej częściej mi się zdarzało, ale od kilku miesięcy jest to może 1 papieros na miesiąc, pić też piję żadko i nie w dużych ilościach. Dlatego martwię się, że ten wynik mógł być spowodowany *nienaturalnym* zachowaniem

O takich rzeczach myśli się wcześniej a nie akurat w dniu badania zachciewa się imprezki i papieroska gdybys powiedziała o tym lekarzowi to wątpię ze chciałby powtórzyć badanie jeśli robisz sobie jaja z badań to niby dlaczego miałby to robić. To logiczne ze alkohol i papierosy przyspieszają tętno i po nich ciśnienie jest wyzsze. Tachykardia pojawia się u wielu osób na kacu.