Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Adam Sz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od jakiegoś czasu zauważyłem wyższe ciśnienie w lewej ręce około 140/90 a w prawej 120/80 zawsze mierzę w dwóch rękach, czytałem że powinno być większe w prawej, w dzieciństwie miałem VSD, często mam zimne dłonie i stopy które się pocą, jestem osobą nadpobudliwą i nawet po zażyciu 5mg relanium pocę się i mam lęki że coś może mi dolegać, proszę o informacje czy ta różnica ciśnień jest niegroźna oraz czy może wskazywać to na nerwicę itp. pozdrawiam

Gość jaaakinga

Jesli ta roznica jest stala i znaczna, moze to powodowac zwiekszone ryzyko zachorowania na choroby ukladu krazenia np choroby tetnic. Mozesz powiedziec o tym lekarzowi zeby sprawdzil czy rzeczywiscie tak jest, i czy ewentualnie masz sie czym martwic. Ale niewielka roznica jest normalna u kazdego. Nawet powtorzone pomiary na tej samej rece moga sie roznic.

Witam! Stwierdzenie różnicy w wartościach ciśnienia tętniczego na obu kończynach górnych jest zjawiskiem dość częstym, aczkolwiek nie do końca wyjaśnionym. Ogólnie mówiąc uważa się, że najprawdopodobniej ma to związek z silniejszym rozwojem mięśni po stronie dominującej - dlatego też ciśnienie na kończynie górnej prawej u większości pacjentów jest nieco wyższe niż na ramieniu lewym. Warto zaznaczyć, że fizjologicznie różnica ta nie powinna przekraczać 10 mm Hg dla ciśnienia skurczowego. Stwierdzenie różnicy przekraczającej 20 mm Hg (w kilku różnych pomiarach) stanowi podstawę do rozszerzenia diagnostyki. Przyczyną takiej różnicy mogą być bowiem schorzenia, takie jak rozwarstwienie aorty, zwężenia aorty o nietypowej lokalizacji, choroby naczyń kończyn górnych czy też jednostronne deformacje mięśniowo-szkieletowe.