Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem osobą aktywną fizycznie, jednak ostatnio podczas robienia brzuszków i nie tylko poczułam bóle po lewej stronie klatki piersiowej. Ból jest taki przeszywający, w okolicach pachy góry piesi, i na dole. Miałam robione echo i podobno mam wszystko w porządku, ekg też niczego nie wykazało. Byłam wczoraj u kardiologa i powiedziała że jest ok i mogę ćwiczyć i to nawet dużo. A ona i ogólna stwierdziły że to bóle to są jakieś nerwobóle i tyle. Ale to jest takie dziwne uczucie więc się zastanawiam czy jakbym miała coś z sercem to echo by to wykazało?

Witaj Echo serca to badanie ultrasonograficzne. Tym badaniem określa się stan poszczególnych zastawek,np ilość ich płatków,czy są np zwłókniałe,czy nie, czy są zwapniałe,czy nie,czy się prawidłowo zamykają itp. Można określić wielkość komór i przedsionków, stan aorty itp,oraz wiele innych parametrów. Nie można zbadać np stanu naczyń wieńcowych serca. Tą sprawę *załatwia* koronografia. Bardzo skrótowo odpowiadam na postawione pytanie. Pozdrawiam-Stanisław

Rozumiem. Czyli np. to są nerwobóle, czy to może być coś zupełnie innego? Mi mówili lekarze że nerwobóle. Bo serce mam zdrowe. A właściwie od czego się robią te nerwobóle? tak same z siebie czy jest jakiś powód? Może mam coś z kośćmi też okolica obojczyka i górna część klatki piersiowej. Tak pobolewają czasem. Ale miałam robione CRP i jest ok, żadnej infekcji sama już nie wiem.