Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Duszności, kołatanie serca i szybkie męczenie się

Gość MamDosc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam nadzieje ze ktoś mi pomoże albo miał to co ja bo ja już mam dość takiego życia :/ mam 21 lat, jestem bardzo szczupły, od 3 gimnazjum zaczeło mi sie kołatanie serca, pobolewanie, wtedy troche sie zmartwiłem, jeździłem do kardiologa z 3 lata, Pani stwierdziła że jestem wysoki szczupły i mam małe serce i dlatego tak sie dzieje, i że kiedys z tego wyrosne. W grudniu tamtego roku ( miałem juz 20 lat ) rano poczułem się gorzej. Serce mi bardzo mocno biło, tak jakby za dużo krwi dostawało. Od tamtej pory wszystkie dolegliwości jakiekolwiek miałem, minęły w dosłownie 10 min. Za to pojawiły się inne które nasilają sie coraz bardziej i nie wiem co robić :( czuje non stop serce, takie zmeczone jakby mu coś brakowało, przepełnione płuca (szczególnie prawe), silne nieustające zmeczenie jak i duszności ( od 3 miesięcy nie moge nabrać powietrza ), i strasznie chce mi sie ziewać. Męcze sie bardzo szybko, wystarczy wejść na drugie piętro i czuje przemeczone serce jak i bardzo silny puls w okolicach szyi. Mam blade ręce, żyły czasem tak mi sie napełniają że wstydze sie reki pokazać, w dół rąk wtedy nie trzymam bo tak się pompują że aż bolą. Miałem dwa razy taki przypadek że zdretwiała mi twarz, ręce i nogi, żyły miałem cienkie jak nitki i myślałem że już odlece. Ale to nie wszystko, czasem przez ( ok. godzine ) serce bije dziwnie, zabije kilka razy, nagle pauza, i kilka mocnych uderzeń jakby w środku coś sie odtykało. Pobolewania to juz codzienność nauczyłem sie z tym życ. Niech mi ktoś coś doradzi :( nigdy w życiu sie nie stresowałem mam spokojne życie jestem młody, nie mam * zasiedziałego * trybu życia a już nie wiem co robić :( dzisiaj rano wrazenie pełnych płuc i duszności mineły na jakies 10 sek, przypomniało mi sie jakie to oddychanie może byc piękne. Lekarze nie sa w stanie mi pomóc.

Próbowałeś kiedykolwiek czegoś na uspokojenie?jakieś leki na receptę?Oczywiście wizyta u innego kardiologa wskazana niech podłączą ci holter.Drętwienie konczyn, kołatanie serca b czesto powstaje w skutek zaburzen elektrolitów np wapn sód potas magnez,jak równiez w nerwicy.I to wcale nie oznacza że musisz być osobą nerwową czy impulsywną.