Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Drętwienie rąk i nóg przy astmie i przy paleniu papierosów

Gość Kasiakatarzynka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kasiakatarzynka

Mam 22 lata - mam Astmę oskrzelową i alergię od urodzenia. Dwa lata temu zakończyłam kilku letnie odczulanie (w między czasie kilku krotne pobyty w sanatoiach). Niestety jestem palaczem, obecnie od ponad 2 miesięcy z wyrobów tytoniowych przeszłam na e-papierosa. Jakies 4 miesiące temu zakupiłam Niqitin i po zażyciu 3 czy 4 tabletki pojawiło się kołatanie serca. Z każdym dniem kołatanie to zaczęło się powiększac a wraz z tym tętno, które czasem potrafiło sięgac aż do 130 na minutę. Zgłosiłam się do lekarza ogólnego z silnym i bardzo mocnym biciem serca który strasznie przeszkadzał mi w normalnym funkcjonowaniu nie wspominając o mowie czy też chodzeniu ponieważ nie mogłam złapac normalnego oddechu. Do tego dochodziła bezsennośc, a jak już zasypiałam, nagle budziłam się z uczuciem mdlenia i upadania w dół (jest tak do dziś, czasem codziennie a czasem co jakis czas). Po EKG dostałam jakieś krople po których musiałam przez 1h leżec po czym mialam ponowne EKG. Tętno co prawda troszkę się zmniejszyło, lekarz przepisał mi krople uspokajające. Zlecił badania krwi i moczu oraz Tarczycę, na których oczywiście wyszło, że wszystko jest w porządku. Miałam brac krople do momentu aż przejdzie. Z biciem serca było różnie, raz szybko, a raz zadziwiająco wolno i mocno, jakby miało aż wręcz wypaśc z klatki. Do dzisiaj mam taką zmianę bicia przy czym stałam się bardzo osłabiona bo po przebiegnięciu np. 50m juz nie mam siły isc, oddychac, cała się trzęse i mam wrażenie ze zaraz padnę. Jakies 2 tyg temu zaczeły się bóle w klatce piersiowej, i nie występują one tylko w jednym odcinku lecz w każdym możliwym, przy sercu, pod żebrami, z tyłu u góry, na dole, po środku, dosłownie na całym obszarze płuc (wraz z tym mostek). Stałam się bardzo lękliwa i nawet każdy mały szmer sprawia u mnie jeszcze szybsze bicie serca i uczucia gorąca. Są przy tym też od kilku dni zawroty głowy w formie takiej że siedzę i nagle się zakręci aż muszę wstac i przespacerowac sie po pokoju. -Mam swoją pompkę zapisaną przez alergologa do codziennego 2-krotnego używania rano i wieczorem (nazwy FOSTEX). Od momentu bólu w klatce muszę zażywac ją częściej niż 2 razy dziennie przez uczucie cięższego oddychania - taka jakby dusznosc. (muszę też wspomniec, że w grudniu miałam wiztę kontrolną u alergologa i lekarz zmienił mi leki wziewne z Simbicort właśnie na Fostex. ponieważ tamte miałam od kąd pamiętam i mój organizm się od nich uzależnił). Jest jeszcze jedno co mnie niepokoi, i nie wiem czy ma to związek z tymi wszystkimi objawami - drętwienie rąk i nóg. Dłuższe siedzenie w jednej pozycji sprawia, że moja noga - jedna czy druga - cała zdrętwieje, zamieni się w *mróweczki* i jest ciężka. Ręce drętwieją rzadziej, ale także się zdarza. Chcę również powiedziec, że w styczniu miałam kontrolną spirometrię i wynik wyszedł dobry. Z tego co opisałam, jest ktoś w stanie chociaż nakierowac mnie na jakiś trop co może mi dolegac? Bo ja juz sama nie wiem i codziennie zamartwiam się czy nie mam jakiejś poważniejszej choroby. Proszę o pomoc...

Witam Kasiakatarzynkę, NiQitin w tabletkach plastrach naskórnych zawiera nikotynę, która - jak można przeczytać - bardzo niekorzystnie wpływa na Pani układ krążenia. Proponuję zrezygnować z palenia papierosów. E-papierosów również lepiej nie używać, a przynajmniej stosować te z nich, które zawierają jak najmniejszą lub zerową ilość nikotyny, czyli - bez nikotyny. Oczywiście niezależnie od sprawy nikotyny, proponuję porozumiewać się z alergologiem - co jeść i co pić? - A czego nie jeść i nie pić? Jakich używać ubrań i jakie stosować leki. Szczególnie ważne to jest w określonych miesiącach, kiedy występują pyłki traw, drzew i innych roślin, na które jest Pani uczulona.