marwal01 Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Witam tak jak w temacie mam pytanie odnosnie zycia i funkcjonowania po operacjach wszczepieniu stendgraftu . Co dalej z praca wysiłkiem fizycznym ? Jestem po takich operacjach ale zupelnie nie wiem co dalej ? Może ktos z was drodzy forumowicze jes wstanie mi podpowiedziec Cytuj Odnośnik do komentarza
kardiolog Marek Kośmicki Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Witam Marwalo1, Nie wiemy w którym odcinku aorty został założony stentgraft. Najprościej jest zawsze pytać chirurga naczyniowego, który wykonał zabieg, jakie są jego zalecenia co do prowadzonego trybu życia? Prawdopodobnie przed zabiegiem przedstawiono tekst uświadomionej zgody na zabieg na piśmie i prawdopodobnie w tym opisie zabiegu były odpowiedzi na te pytania. Przy kontrolnej wizycie po zabiegu warto omówić wszystkie swoje wątpliwości z lekarzem. Cytuj Odnośnik do komentarza
marwal01 Opublikowano 30 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Witam Niestety pomimo prawie 2 lat od zabiegu nie jestem wstanie uzyskac jednoznacznej odpowiedzi co do tybu zycia -chodzi mi o uprawianie sportu ewentualnie kaliegokolwiek wysiłku fizycznego , przed operacjami niestety nie pamietm co podpisywałem czy wogule to robilem . Stendgrafty wszczepiono 3 -jeden od lewej tentnicy podobojczykowej , dwa w aorcie brzusznej . Obecnie jestem w trakcie badan i mam nadzieje ze cos wniosa do mojego zycia . Pozdrawiam i proszę kontrolujcie swoje ciśnienie - nawet w młodym wieku to nie wstyd !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość drdrdr Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Jak wykryto u Ciebie tętniaki i ja duże były? Cytuj Odnośnik do komentarza
marwal01 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 W moim przypadku były to tętniaki rozwarstwiające aorte i w trakcie operacji w odcinku piersiowym doszło do rozwarstwienia całej aorty , niestety u mnie vtl to stan nagły bez wcześniejszych objawów Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi