Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość malaa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem 21-letnią dziewczyną, choruje na Leśniowskiego-Crohna, no ale to nie o tym.. Ostatnio po sesji, wybrałam się ze znajomymi do baru na piwo, wszystko było dobrze, wypiłam może 2 cm tego piwa i nagle (na siedząco) zrobiło mi się strasznie słabo - mrowienie dłoni, stóp. Znajomi się wystraszyli i odstawili mnie do najbliższej przychodni. Tam tylko stwierdzili trachykardię i kazali udać się do mojej przychodni.. Więc tata przyjechał po mnie taksówką i pojechaliśmy do naszej przychodni, gdzie puls się obniżył i ciśnienie też było bardzo niskie. Lekarka dała skierowanie na morfologię.. Zrobiłam tą morfologię ( serce dalej biło szybko, było mrowienie rąk, nóg, mdłości) .. okazało się, że w labolatorium się pomylili i zrobili mi ob, więc jeszcze raz poszłam na morfologię i okazało się, że jest w normie.. Wieczorem jednak musiałam jechać na pogotowie, bo serce kuło, pędziło jak na wyścigach, a ja nie mogłam oddychać. Na pogotowiu przyjął mnie lekarz, niczym dr HOUSE.. który kazał mi odpoczywać, stwierdził, że jest trachykardia, wyższe ciśnienie, ale wszystko w normie i , że to stres, lub też duży ubytek krwi (ostatnia miesiączka trwała 2 tyg.) jednak morfologia wyszła dobrze.. W zeszły czwartek lekarka wypisała mi skierowanie na THS , ale też wydaje się w porządku (norma do 4,500 - ja mam 2,500) Dzisiejszej nocy moje serce znowu szybko biło, nie mogłam zasnąć, boje się o moje zdrowie, w przychodni dzisiaj już nie ma miejsc. Zastanawiam się czemu żaden z lekarzy nie dał skierowania na EKG.. Serce mnie w tym momencie kuje, mam tez duszności, nie mogę zaczerpnąć do końca oddechy. Co robić? Może ktoś miał podobny problem? :( Tą nieświadomością i stresem pogarszam sobie jeszcze mój stan, ale już nie wiem co robić. Nigdy wcześniej nie miałam problemów z sercem.

Gość Damian 22

Witam mam podobne objawy do twoich do tego dochodzą mi wysokie skoki cisnienia ale ogólnie jestem impulsywny , tez mam dretwienie rak ust a czasami nawet całej twarzy popadam w panike wystarczy jakas mysl i sam sie nakrecam jest mi z tym bardzo ciezko ! ale nie martw sie ! z tym sie zyje :D

No właśnie ja tez jestem newowa, tez mam te skoki ciśnienia.. Teraz serce mi bije 94/min .. eh nie wiem co robić:( W nocy próbuje spokojnie zasnąć, a nie mogę bo to serce mi wali.. Nigdy wcześniej nic takiego się nie działo. A robiłeś jakies badania czy coś

Idź do kardiologa, badanie holtera, jak serce bije przez cała dobę, bedzie pełen obraz i jak będzie tych tachykardii dużo to lekarz da cos na obniżenie pulsu w razie potrzeby. Moze to masz od nerw teraz się nakręcasz cala tą sytuacją, dlatego serce może galopować. Moze zaserwuj sobie magnez i jakieś tabletki ziołowe na uspokojenie. Jak dopada Cie *atak* staraj sie uspokoić, nie panikować i spokojnie oddychać.

Magnez brałam, ale lekarz z przychodni powiedział, żebym nie brała, bo się słabo wchłania.. A ostatnio jadłam dużo bananów, pomidorów, soków bananowo-marchewkowym, orzechy, gorzka czekolada itp. Na noc piję melisę, wczoraj też wypiłam.. i tak ni z tego ni z owego atak. Z tym, że te serce w ogóle sie nie uspokaja , jak już zacznie to i kilka dni tak galopuje. Chyba naprawdę muszę wybrać się do kardiologa. Tylko się strasznie martwie :( Jeszcze w tej mojej przychodni dzisiaj miejsca nie ma, a tak do chociaż bym poszła po skierowanie do kardiologa, bo pewnie będe musiała długo czekać.

Gość jaaakinga

To kup sobie taki magnez ktory sie dobrze wchlania, taki ktory jest w polaczeniu jako cytrynian, mleczan lub asparaginian. Polecam MG B6 lub Magnokal (magnez z potasem). Oczywiscie naturalne drogi sa zawsze najlepsze (czyli to co ostatnio jadasz). Pamietaj ze magnez potrzebuje czasu zeby sie odbudowac. A tak dla spokoju zrobilabym Holtera, zeby wykluczyc jakies inne zaburzenia rytmu. Pewnie kardiolog da ci jakis beta bloker, ktory moze bedziesz mogla brac tylko przez jakis czas, a jak sie wszystko ustabilizuje to odstawi.