Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Patryszja

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Patryszja

Zacznę od tego że w październiku będę miała 14 lat. Opiszę wszystko od początku. W październiku miałam w szpitalu rezonans kolana, strasznie się denerwowałam bo to moja pierwsza wizyta w szpitalu była, wtedy pielęgniarki zmierzyły mi ciśnienie okazało się że 160/64/118 i do tego stan podgorączkowy.. ale ok powiedziały że to z nerwów. Po badaniu jeszcze w ten sam dzień wyszłam ze szpitala. Moja mama była zszokowana, bo ciągle w drodze do domu mówiłam jej że mi niedobrze, boli mnie głowa, duszno mi i że mam kłucie w klatce piersiowej.Postanowiłam mierzyć ciśnienie codziennie, zawsze było w granicach 120-140/50/100-125, rzadko tętno schodziło poniżej 100. Udałam się do lekarza rodzinnego, kazał sprawdzić poziom magnezu i potasu i zbadać czy nie mam tarczycy. Badania wyszły super oprócz poziomu magnezu - był za niski. więc zaczęłam zażywać magnez, po miesiącu już było ok. Na następnej wizycie skierował mnie do kardiologa. ( wizyta w ten czwartek) Ale niepokoi mnie jedno, od 2 tygodni mam skoki ciśnienia tzn.rano mam 141/62/96 a na wieczór już 95/55/78. Czuję co 2 dni ostre bóle w klatce piersiowej oraz często jest mi duszno. Co to może być ? Pomocy ! :(

Gość jaaakinga

Spokojnie, magnez potrzebuje troche czasu zeby sie odbudowac w miesniach i sercu, Te skoki nie sa az takie duze, a twoje cisnienie w porownaniu do tego jakie mialas w szpitalu sie stabilizuje. Poczekaj spokojnie na wizyte u kardiologa, ale mysle ze wszystko bedzie OK!

Witam! Opisane przez Panią objawy mogą mieć bardzo wiele przyczyn. Może być to wynik zarówno układu krążenia, zaburzeń hormonalnych jak i schorzeń ogólnoustrojowych. Warto bowiem pamiętać, że nadciśnienie w Twoim wieku przede wszystkim ma charakter wtórny, tj. jest wynikiem innych schorzeń. W celu ustalenia konkretnej diagnozy koniecznie skonsultuj się z lekarzem kardiologiem dziecięcym.

Ja z kolei miałam problemy z bardzo niskim ciśnieniem, które gwałtownie spadało i nikt nie chciał mi pomóc! Kiedyś w szpitalu powiedzieli mi, że może jak znajdę sobie chłopa to mi przejdzie! Moja mama długo zastanawiała się jak mi pomóc (miałam wtedy niewiele ponad 17 lat) i w końcu znalazłyśmy klinikę Med pro w Zgierzu, w której leczę się nadal. Oczywiście moje problemy z niskim ciśnieniem i omdleniami się skończyły, ale to jedynie zasługa lekarzy z med pro, którzy profesjonalnie podeszli do sprawy, a nie rozwiązywali problemy głupimi komentarzami!