Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość DAWID84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowym gościem na stronie kardiolo.pl, postanowiłem napisać na forum ponieważ nie wiem co robić. W październiku mój tata(lat57) został zabrany do szpitala z objawami udaru niedokrwiennego(paraliż lewostronny), drugiego dnia pobytu w szpitalu dostał zawału, natychmiast został poddany angioplastyce(założone ma 2 stenty), po 2 tyg został wypisany ze szpitala w stanie ogólnym dobrym, niestety do dnia dzisiejszego mój tata nie porusza się samodzielnie( jest bardzo słaby, każda czynność przynosi ogromne zmęczenie). Konsultowaliśmy się już z 3 kardiologami robiliśmy 3 badania echo serca(na każdym frakcja wyrzutowa ok 20%- 30%, każdy z nich przepisuje tabletki i że tak powiem odsyła nas z *kwitkiem* Prosiłbym o rady co można jeszcze zrobić w takiej sytuacji, czy istnieją jakieś zabiegi które poprawiają funkcje serca do tego stanu żeby tata mógł samodzielnie funkcjonować?? Bardzo proszę o odpowiedz.

Witam Dawida, Tata miał niemal jednocześnie udar niedokrwienny mózgu i zawał serca. Obie choroby dotyczą tętniczych naczyń krwionośnych i prawdopodobnie obie były spowodowane zmianami miażdżycowymi w tych tętnicach. Ojcieć wymaga jednoczesnej opieki poszpitalnej kardiologa i neurologa. Frakcja wyrzutowa jest znacznie obniżona, co oznacza, że lewa komora serca jest znacznie uszkodzona w swojej budowie i funkcji. Można myśleć o wszczepieniu urządzenia, które może poprawić funkcję komory (np. CRTD?) - wymaga to jednak konsultacji kardiologicznej w miejscu, gdzie wszczepia się takie urządzenia. Poza tym ważny jest aktualny stan neurologiczny ojca,