Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Latanie samolotem po ablacji

Gość Kasia

Rekomendowane odpowiedzi

Zadałem identyczne pytanie pani dr. Szufladowicz z Anina. oto odpowiedz: Przez miesiąc zero latania, zero gór, zero wysiłku. Po trzech miesiącach o ile zdrowie pozwoli można pływać , nurkować czy uprawiać inne lekkie sporty. A po cichu zaplanowałem sobie po ablacji Egipt wrrrr
hejka, tak sobie łażę po tym forum i jako ze zbliza mi sie termin mojej dziewiczej podrozy samolotem to sie zastanawiam czy to dobry pomysl. miewam dodatkowe skurcze - regula to raz dziennie ale sa od tego odstepstwa i w gore i w dol. miewam tez - jak sądzę - czestoskurcz, ale jako ze nie bylam z tym u lekarza to nie wiem czy to na pewno to. pojawia sie z reguly spowodowany naglym naciskiem na klatke (gwaltowne napiecie miesni klaty, szybki sklon lub ukucniecie) ale jak tylko wyczuje ze sie zaczyna to kaszel lub gwaltowny wydech (albo kilka) od razu pomagają. czasem (moze ze 3x do roku) zdarza sie tak ze nie uda mi sie tego opanowac i wtedy taki napad trwa minutke czy trzy, nigdy dluzej. ale potem przechodzi jak troche pokaszle lub sie posmieje ;) co do tetna nei jestem pewna bo nigdy nie liczylam ;) ale ze 180 bedzie. taki napad chyba jeszcze nie zdarzyl sie sam z siebie, raczej byl wywolywany tym naciskiem wlasnie. no i teraz pytanie - czy powinnam sobie ten samolot odpuscic? lekarza tez zapytam rzecz jasna ale tu jest swoista skarbnica wiedzy ;) a dodam jeszcze ze mam najprowdopodobniej bradykardie, z tym tez nei bylam u lekarza, a planuje sie juz wybrac ze dwa lata, ale moja siotra ma bradykardie stwierdzoną a mamy niemal identyczne objawy... piszcie prosze, bardzo mi zalezy na wszelkich informacjach, pozdrawiam :)