Gość Igusia Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Witam! Jestem, a raczej byłam osobą czynnie uprawiającą sport, niestety zdiagnozowano u mnie zapalenie mięśnia sercowego, które się bardzo pogorszyło (obecnie frakcja wynosi 30%). Nie potrafię sobie jednak wyobrazić życia ograniczonego ruchowo do minimum, poza tym boję się, że przytyję od ciągłego leżenia. Mam 19 lat i ważę jak na razie 55kg. Chciałabym się dowiedzieć, czy możecie mi coś jeszcze polecić oprócz diety? Cytuj Odnośnik do komentarza
kardiolog Marek Kośmicki Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Witam Igusię, Wraz z upływem czasu po ostrym zapaleniu mięśnia sercowego Pani stan zdrowia może się zmieniać. Mogą nasilić się objawy niewydolności serca, a może też poprawić się budowa i funkcja lewej komory - wtedy frakcja wyrzutowa będzie lepsza. Proponuję przy każdej kontrolnej wizycie u kardiologa omawiać, jakie wysiłki może Pani obecnie wykonywać? Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi