Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból płuc i mostka a poparzony przełyk

Gość Anka88

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłam napisać na jakimś forum medycznym, a że to znalazłam najszybciej, więc pisze tutaj. Mam taki kłopot, odkąd wstałam dzisiaj strasznie bolą mnie płuca, a raczej mostek, nie moge jeść ani pić, bo mnie boli strasznie przy przełykaniu i moje pytanie czy to może być spowodowane tym że wczoraj zjadłam bardzo gorącego ziemniaka, w momencie kiedy ten ziemniak przechodził przez przełyk myślałam, że nie wytrzymam z bólu, takie sytuacje sie zdarza ły, ale nigdy ten bol nie był taki silny, czy te dzisiejsze bole moga byc od tego? Może sobie poparzyłam przelyk? PROSZE SZYBKO O ODPOWIEDŹ

Raczej mało prawdopodobne chyba że ziemniaka wyjęłaś prosto z gotowania i przełknęłaś ,niekiedy czuje się takie gorąo jak coś pijemy czy jemy .Weż Ranigast bo może masz refluks i podrazniłas tylko ta gorącą pyrką przełyk a dodatkowo cofają ci się soki i to tak boli .

Oo nie spodziewałam się takiej szybkiej odpowiedzi. No właśnie chodzi o to, że gotowałam ziemniaki, chciałam sprawdzić czy są już dobre i zjadłam takiego prosto z gara, ból był straszny, myślałam, że mi sie przełyk pali. Ranigast wzięłam, czy mam refluks nie wiem, ale zgagi miewam często, jeżeli nie minie to do jakiego lekarza sie udać? od razu do gastrologa?

Jeśli masz zgagi to masz też refluks :)wszak to nic innego jak cofanie się treści z żołądka do przełyku z powodu osłabionej pracy zwieracza zołądka .Myślę ze po prostu podrażniłaś przełyk ,pobierz Ranigast kilka dni żeby złagodzić ewentualne ognisko bólu czy też poparzenia .Jesli nie przejdzie w co wątpię to do gastrologa musisz miec skierowanie więc najpierw do rodzinnego może on coś poradzi ,no chyba że pójdziesz prywatnie do gastrologa .Może sz tez pić rumianek lub siemię lniane jeśli mozesz to świństwo w ogóle przełknąc ,to na pewno złagodzi przełyk i osłoni .

Dziękuję za rady, na pewno się do nich dostosuje :) tak myślę właśnie też, że podrażniłam przełyk, oby tylko przeszło. btw fajne forum, widać, że ktoś tu zagląda i odpowiada, nie spodziewałam się tak szybkiej odpowiedzi, myślałam, że wejdę za 2 dni i nie będzie odzewu a tu proszę :) w razie konieczności będę wiedziała gdzie pisać :) pozdrawiam :)

Zdarzało mi się wielokrotnie oparzenie przełyku, szczególnie od ziemniaków przełykanych zbyt szybko. Odczuwam, że coś mi przeszkadza w przełyku. To nic spektakularnego, ale przeszkadza. Przechodzi samorzutnie lub po wypiciu, zjedzeniu czegoś. I znów powraca. Nie ma to nic wspólnego z tym, co jadłem i kiedy jadłem; czy głodny, czy syty. Podejrzewam, że wskutek oparzeń przełyku pozostała jakaś blizna lub wrzód. Kilka lat temu przeszedłem gastroskopię. Wykryto tylko jakieś bakterie, których pozbyłem się. Co to może być? Czy moje podejrzenia są uzasadnione? Czy istnieją specyficzne badania przełyku?

Zdarzało mi się wielokrotnie oparzenie przełyku, szczególnie od ziemniaków przełykanych zbyt szybko. Odczuwam, że coś mi przeszkadza w przełyku. To nic spektakularnego, ale przeszkadza. Przechodzi samorzutnie lub po wypiciu, zjedzeniu czegoś. I znów powraca. Nie ma to nic wspólnego z tym, co jadłem i kiedy jadłem; czy głodny, czy syty. Podejrzewam, że wskutek oparzeń przełyku pozostała jakaś blizna lub wrzód. Kilka lat temu przeszedłem gastroskopię. Wykryto tylko jakieś bakterie, których pozbyłem się. Co to może być? Czy moje podejrzenia są uzasadnione? Czy istnieją specyficzne badania przełyku? A może ma to podłoże kardiologiczne?