Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szybka praca serca przy schylaniu się na wdechu

Gość km7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym zapytać co mi dolega. Otóż przy schylaniu się i jednoczesnym wdechu ( czasami ) serce zaczyna bardzo szybko bić, mam wtedy problem ze zrobieniem głębokiego wdechu, często towarzyszy temu zjawisku uczucie niepokoju i mam wrażenie jakbym mógł zemdleć, ale nigdy mi się to nie zdarzyło. Czasami udaje mi się wyratować z takiego stanu kaszląc, choć nie zawsze (wiem, że przy kasłaniu następuje skurcz serca). Chciałbym zaznaczyć, że nie mam problemów z sercem podczas wzmożonego wysiłku, wiele lat trenowałem sport i tylko raz czy dwa zdarzyła mi się taka sytuacja podczas wysiłku, w 90% przypadków to uczucie następuje podczas schylania się na wdechu. Czym taka sytuacja może być spowodowana i w jaki sposób można temu w przyszłości zapobiec. Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Poczytałem trochę i zastanawiam się czy nie jest to przypadkiem częstoskurcz :/ Objawy są podobne, z tym że u mnie to wszystko trwa od 5 do 10 minut i przechodzi. Czy może to być spowodowane zbyt małą ilścią elektrolitów, potasu i innych związków mineralnych, zbyt dużą ilościa pitej kawy i trochę innych używek ...

Hej, mam podobnie + wysoki puls kiedy nagle się zestresuje. Mowię tu o pulsie ponad 200, zupełnie nagle. Znalezliscie coś na ten temat? Mam dwa sposoby na zatrzymanie wysokiego pulsu. Kładę się z nogami wysoki opartymi na np.krzesle, wyciągam powietrze, wstrzymuje jak najdłużej i wydycham bardzo, bardzo powoli. Czasem przechodzi po pierwszym wydechu, czasem muszę zrobić ich kilka. To jest mój najskuteczniejszy sposób. Drugi to uciskanie głównych tętnic szyjnych obiema rekami. Tez skuteczne.

Hej kostekpk,

Mam podobnie jak Ty, tylko że ja mam stwierdzoną ciężka niedomykalność zastawki aortalnej i tetniak aorty wstępującej, więc wydaje mi się że ja akurat mam te dolegliwości od w/w choroby, zobaczymy czy mi to przejdzie po operacji, która odbędzie się za 3 tygodnie. Pozdrawiam

Cześć,

mam taką samą sytuację jak wy. Podczas schylania, szczególnie gdy schylam się kilkukrotnie to pojawią się tachykardia. Mam takie ataki 3-5 razy do roku. Pomaga położenie się na łóżku i uniesienie nóg do góry. Miałam echo serca, holtera, usg tarczycy, nawet dopplera żył i tętnic szyjnych ale wszystko jest ok. Kardiolog nie widzi powodu takiego zachowania serca, a potrafi przyspieszyć nawet do 180 uderzeń.

Gdyby ktoś znalazł rozwiązanie na nasz problem czekam na informacje.

Mam dokładnie tak samo, nie robię nic męczącego, schylę się, a serce nagle zaczyna robić bardzo głębokie i szybkie uderzenia, ok. 200 na minutę, utrzymuje się to koło 5 minut, czasem dłużej, i momentalnie z uderzenia na uderzenie wszystko wraca do normy... Nie znalazłem jeszcze metody aby to zatrzymać, czasem jak usiądę to przestaje. Towarzyszy temu nagłe osłabienie organizmu, zadyszka (nawet jak stoję w miejscu lub leżę), uczucie jakbym miał zaraz zemdleć (raz nawet było bardzo blisko, zacząłem mieć mroczki przed oczami, zacząłem się "przewracać" siedząc). Kardiolog nie pomógł kompletnie nic, nie wykrył żadnych błędów w pracy serca, wszystko w normie. Stwierdził że sobie to wymyślam... 🤦‍♂️