Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Odczuwaie bicie serca i nagłe przyspieszenie bicia serca

Gość Krzysztof W.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Krzysztof Warski

Witam .. mam 25 lat powoli jestem na skraju załamania psychicznego mimo spotkań z psychiatrą ... nadal nie czuje się spokojny po wielu badaniach jakie wykonalem nadal dolegliwości ktore odczuwam nie daja mi spokoju ... mianowicie - przy zmianie pozycji ciała najczesciej leżąc czesto bywa , że serce wpada w mniej wiecej od 5-10 sekundowe szybkie uderzenia po tym czasie wraca do normalnej pracy - Cały czas 24/h 7dni w tyg... odczuwam bicie serca cały czas czuje jak bije ( Cisnienie w normie 130/70 ... 120/60 itd itd ... mierzone kilka tyg..) najbardziej odczuwalne jest w Tchawicy oraz w podbrzuszu Wykonałem można powiedzieć , ze prawie wszystkie badania ... -Tomograf + Kontrast ... Echo Serca x2 ... Morfologia Krwi x3 ... TSH Tarczycowe w normnie ... cholesterol w normnie ... Wszystko w najlepszym porzadku ... USG Brzucha x3 ... Spirometria ... EKG ... HOLTER EKG 24 ... próba wysilkowa ... konsultacja kardiologiczna ... psychiatryczna ... leki na nerwice ... NIC nie pomogly ... a od ponad roku odczuwam cały czas te dolegliwosci przy zmianie pozycji ciala najczesciej lezac ... Pozdrawiam !

Miałeś tyle badań, że jakby coś było to w którymś by pokazało, myślę, że twoja psychika tutaj działa, skupiasz się na sercu i jak źle zabije to od razu strach w oczach. Rzeczywiście prawie każdy ma skurcze w sercu, jedni czują inni nie i ten twój jeden to nic. Staraj się nad tym nie skupiać łykaj magnez, może sprawdż sobie ile masz tego magnezu i potasu w organiźmie, bo jego braki też powodują nierówną pracę serca.

Gość Krzysztof Warski

Wszystkie mozliwe badania krwi rowniez wykonalem magnez jak i potas tez był tam zawarty :) Mialem morfologie krwi z rozmazem Potas Magnez Keratynina wszystko sprawdzone i w normie ... pozostaje nie myslec o dolegliwosciach i cieszyc sie zyciem fakt to nie takie proste ale musze o to walczyc

Arytmia natęża się w sytuacjach stresowych. Trzeba się przede wszystkim uspokoić. Dobrze zrobią ci krople walerianowe- 70 kropli lub tabletki o tym składzie. Bardzo dobrze działają techniki relaksacyjne, łagodny ruch na świeżym powietrzu. Zawsze warto poza tym posłuchać opinii kilku lekarzy kardiologów, więc jeśli coś cię zaniepokoi idź do innego- dobrego lekarza. Często przyczyną arytmii są problemy z tarczycą. Zbadaj TSH, jeśli wyjdzie źle zbadaj FT3 i FT4.

Witam. Od ponad dwóch lat zmagam się z różnymi dolegliwościami, zaczęło sie od skoków ciśnienia, po kilku miesiącach pojawiły się kołatania, odczuwalne bardzo mocne bicie serca. Z czasem nadciśnienie nie jest głownym moim problemem tylko właśnie to mocne bicie serca. MOcne bicie nie oddaje charakteru dolegliwości, serce praktycznie wali tak jakby chciało się wyrwać zza mostka i połamać żebra. Mogę w każdej chwili policzyć tętno bez dotykania jakiegokolwiek miejsca na przegubie ręki albo szyi, czuję to pulsowanie w klatce piersiowej, pod obojczykami, w plecach, w dłoniach. Robiłem badania krwi,,wyniki są w począdku, tsh tak samo, ekg i echo pokazuje pewne nieprawidłowości, wskazują min na powiększenie lewej komory, wg lekarzy nie jest źle.....tak do tego lekarze podchodzą - zmieniłem już kilku. CZuję też bardzo mocne pulsowanie w brzuchu, gdzieś głęboko i mam objaw - kiedy np spokojnie siedzę widać jak lekko kiwa mi się głowa w rytm uderzeń serca. Takie objawy wg literatury wskazują na niedomykalność zastawki aortalnej. W najblizszym czasie idę znowu do lekarza, jestem już wykończony psychicznie i chcę cos popchnąć do przodu. Jeśli masz jakieś pytania chętnie odpowiem. Pozdrawiam.

Gość KRZYSZTOF WARSKI

TSH rowniez wykonalem i jest wszystko w porzadku :) Badania moczu takze i jest oki ... a nadal mam dyskomfort ... i nie daje rady sobie z tym poradzic ... probowalem biegac ... uprawiac sport by nie myslec o dolegliwosciach lecz to nie pomoglo ... Serce dokladnie naparza jakby miało wyskoczyć też bez problemu moge policzyc tętno bez dotyku.

Gość Mateusz Pryga

Czesc ma do was pytanie pracuje w Niemczech zdala od rodziny prace mam stresujaca od miesiaca napotykaja mnie dziwne bóle z lewej strony klatki piersiowej mam 25 lat.Nieraz ten ból jest tak intensywny ze czuje sie tak jak był bym pijany trace rownowage ale na moment czóje nagły pmrzyplyw ciepla nieraz dreszcze i tez czesto czuje jak by mi cała lewa strone paraliz brał takie mrowienie od gory do dołu. te bóle nieraz sa tak silne tak jak by mi miało serce peknac

Ja tez mam cos podobnego przy tym kołataniu serca,tzn. z tym brzuchem. Czuje nad pępkeim tak intensynwie puls,ze jak przyłoże dłon w czasie ataku-to wydaje mi sie,ze wąłsnie tak tłucze sie moje serce. 2 lata temu miałam robione usg jamy brzusznej i specjalista skomentował tak: ależ ma pani sporą aorte brzuszną. Wiec może gdy tak tłucze to serce, ta krew sie przelewa po tym zyłach, rurach..hahah.Juz sie z tego smieje bo mieszkam za granicą i czekam na badania- kwiecien. Do tej pory w razie ataku a miewam 150ud/min puls- mam dzwonic po karetke. A z tym takim kiwaniem sie głowy to tez tak zauwazyłam.

Mam dokladnie tak samo, jak autor watku ;/ Kiedy zmieniam pozycje ciala w lozku, serce zaczyna mi walic jak szalone, by pozniej przy stabilizacji wrocic do *normalnego rytmu*, ale co jakis czas wyczuwalne sa dodatkowe skurcze nie wiem, komor, albo przedsionkow i w tym czasie czuje ze krew tak jakby wiruje w zyle pod lewa pacha i w nogach ;/ i takoz samo czuje to pulsowanie bezustannie w dzien i w nocy 7dni w tyg. ;/ aze mnie wszystko podskakuje i nie moge sie nijak zrelaksowac, nie wspominajac nawet o czytaniu, bo puls czuje nawet w naczynkach krwionosnych w oku, obraz mi ciemnieje i nieco faluje, jest mglisty, strasznie to irytujace i frustrujace. A lekarze oczywiscie nie widza problemu i zbywaja z niczym ;/

JA71 czy zaglądasz jeszcze na to forum? Od kilku dni mam to samo uczucie, ale już wcześniej się pojawiało. Nie umiem sobie z tym poradzić, gdy coś robię jest ok, nie skupiam się na tym, gorzej jak jestem w spoczynku, a jak idę spać to staram się myśleć o różnych rzeczach byle tylko nie skupiać się na sercu. Dodatkowo mam zmienne tętno spoczynkowe od 70 do 90. Jednak najczęściej wynosi ok 92. Może masz ten problem za sobą i mógłbyś mi coś doradzić?

Hey mam ten sam problem,mam nagle przyspieszenia bicia serca, takie ze go odczuwam to jest tylko chwilowe potem czuje się zmęczona i spiaca, ciśnienie mam w normie, jestem w De. I w listopadzie mają dac mi takie małe urządzenie aby sprawdzić jak bije w ciągu 24 godz. Jestem ciekawa co mi wyjdzie, wyniki krwi bede mieć za 2 dni. :/

Kochani, pomocy, otuchy! mam 41 lat i nie biorę leków, nie mierzę ciśnienia, palenie rzuciłam prawie rok temu. Od kilu dni wieczorem, co dzień, wali mi serce aż mnie trzęsie, w uszach bije, też mogę liczyć puls bez dotykania się, a jak liczę to czuję, że czasem przyspiesza, ale jest około 72 uderzeń. Robię mudry na serce i próbuję myśleć i miłych rzeczach. (Znam mudry bo w młodości miałam palpitacje serca, ale to było superszybkie walenie przez parę minut; teraz zdarza mi się raz na 2 miesiące przy wysiłku ale nie zawsze). Ciekawe: to z brzuchem, co ktoś pisał, z aortą: od zawsze tak miałam, że mi w brzuchu (nad pępkiem) serce bije aż widać. Czy to jest GROŹNE??? Jestem teraz sama, rodzinka wyjechała, trochę się boję. Będę bardzo wdzięczna jeśli ktoś może mi coś doradzić, wesprzeć :) Dzięki

U mnie się wyjaśniło. To było bardzo wysokie ciśnienie. Poszłam do lekarza, wyszło ponad 180/100. A nigdy nie było kłopotów. Przyczyna: praca doktorska, czyli stres. A faktycznie, myśli i sny miałam ostatnio b. złe. Mam w sumie lekkie objawy depresji. Dostałam lek uspakajający i ciśnienie spadło, mierzę już drugi dzień w aptece i jet super. Pozdrawiam!