Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przegroda międzyprzedsionkowa jest scieńczala i uwypuklona

Gość Diana

Rekomendowane odpowiedzi

To oznacza ,ze przegroda miedzyprzedsionkowa jest scienczala i uwypuklona, w opisie echo nie uwidoczniono patologicznego przecieku ,ale dlatego najpewniej zalecane jest echo p/przelykowe(dokladniejsze w tym przypadku) Co do dalszego postepowania -okresli je lekarz kardiolog , czy są wskazania np. do antykoagulacji, jesli trzeba będzie wprowadzic leczenie operacyjne,moze uda sie wykonac zamnkniecie tzw. zapinką.Graniczne wymiary pnia płucnego i Pk mogą wskazaywac na niewielkie przeciązenie prawego serca, co każe podejrzewac niewielki przeciek
Pozwoliłam znów się odezwać do Ciebie ,Izabello..bo własnie dziś jestem po badaniu p/przełykowym echokardiograficznym..oto wyniki; 1.Zastawki mitralna,aortalna,trójdzielna i płucna morfologicznie bez zmian. 2.Śladowa niedomykalność zastwaki mitralnej. 3.Tętniak IAS o długości 31mm i głębokości 8.5mm,bez przecieku. 4.Prawidłowa funkcja skurczowa LV. 5.IVS ciągła. 6.Uszko lewego przedsionka wolne. 7.Tętnica płucna nadzastawkowo 21mm w części dalszej 28mm. WNIOSKI;(TTE+TEE)-łagodna nadzastawkowa stenoza tętnicy płucnej..od lekarza dowiedziałam się tylko iż,tego nie leczą i że to prawdopodobnie wada wrodzona. Bardzo proszę..czy na ten temat możesz powiedzieć mi,coś więcej..chciałam jeszcze zaznaczyć iż jestem nałogowym palaczem.Dziękuję...Pozdrawiając Cię..i czekam,na słowa od Ciebie.
Niewielkie zwężenie tętnicy płucnej, ktore moglo dac niewielkie nadciśnienie płucne. tak jak powiedzial lekarz w chwili obecnej nie do dzialań operacyjnych.Przecieku w tętniaku nie ma ,wiec tez raczej do obserwacji. Na pewno wskazane okresowe kontrole echokardiograficzne. Pozdrawiam
Izabello...znów pozwolę sobie na to by Ciebie niepokoić.Robiłam prześwietlenie płuc...i do zdjęcia jest opis a nim *płuca powietrzne,bez zagęszczeń ogniskowych.Sylwetka serca nie powiększona,natomiast niznaczne poszerzenie aorty wstępującej*..co mi o tym powiesz?..bardzo jestem ciekawa...jak się to wszystko ze sobą ma...wcześniej pisałam do Ciebie o wynikach po b.przezprzełykowym i wynikach..możesz to połączyć?.Czekam na odp...i Dziękuję