Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Test ortostatyczny a wysokie tętno po wstaniu

Gość Szef

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, borykam się od blisko 2 lat z następującym problemem. Z racji, że trenuje wyczynowo sport, muszę codziennie wykonywać test ortostatyczny rano jak wstanę. Wygląda on tak, że lezę płasko przez 15 minut z pulsometrem i rejestruję tetno, po wstaniu i odczekaniu 15-20sekund mierzę tetno ze wstania. Różnice powinny wynosić do 20 jednostek. Przy zmęczeniu więcej. W ten sposób można ocenić zmęczenie i przetrenowanie. Niestety u mnie nawet kiedy jestem wypoczęty(np nie trenuję 3 tygodnie) wynosi do około 70-80 jednostek. Jak mam to interpretować? Jak leżę mam tętno w przedziale 48-54, kiedy wstanę mam około 140. Dodam jescze, że kiedy wstanę to jest mi duszno i mocno mi wali serce - boli mnie klatka piersiowa. Często też odcina mi wzrok i nie widzę nic przez 10 sekund. Serce mam zdrowe (echo, ekg w normie) Czemu mam takie wysokie tetno po wstaniu ? Wstaje dosyć powoli. Mam 20 lat. Dziękuję za odpowiedzi.

Hej ja tez tak mam, a mierzyłeś może ciśnienie na leżąco i po wstaniu? Jeśli spada po wstaniu sporo, jest to hipotonia ortostatyczna. Ja mam na leżąco puls ok 65 a jak wstanę powyżej 100, nasila się ta różnica po obfitym posiłku i po długim spoczynku w pozycji lezącej, krew spływa do nóg a przed oczami robi mi się ciemno, czasem w uszach szumi. Nie konsultowałam tego z żadnym lekarzem, wszyło przypadkiem jak byłam hospitalizowana w ciąży - miałam nadciśnienie a jak wstawałam miałam ciśnienie w normie.... ale puls szalał.... pozdrawiam

Większość opisów w internecie to ctrl V + ctrl C, z jakiegoś pierwszego testu. Te liczby są dla standardowych organizmów, tak jak wartość Hr. max=200 - wiek. Posiadam objawy bardzo podobne do Twoich, ale lżejsze i nie tak częste. Przy progu tlenowym około 170 Hr, bardzo rzadko ta wartość spada poniżej 50. Zmęczenie często objawia się poprzez podniesienie pulsu spoczynkowego. Musisz poznać swój organizm i sprawdzić sam jak on reaguje na bodźce treningowe i zmęczenie.

Udało Ci się może rozwiązać ten problem? Widzę, że minęło już kilka dobrych lat, więc może wiesz już o tym coś więcej (o ile w ogóle to przeczytasz). Objawy jak i cała sytuacja jest u mnie bardzo podobna, a dotyka mnie to już od ponad roku. Póki co, żaden kardiolog nie odkrył, co mi dolega. Być może to po prostu wysokie stadium przetrenowania. EKG, USG, tarczyca, płuca w normie. Dopiero Holter EKG ukazał problem, ale nie wyjaśnił jego przyczyny.