Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos z Was orientuje się jak wygląda od strony prawnej sprawa wglądu do swojej dokumentacji medycznej ?? Lecze się w ŚCCS i tam jest jakaś paranoja. Żadnego z badań które miałam robione nie otrzymałam, ostatnio miałam robiony holter i wynik do odbioru będzie w dniu wizyty , którą mam we wrześniu. Wynik jest juz po 3 dniach ale nie mogę go odebrać, dopiero w dniu wizyty, nie mogę nawet go obejrzeć ani telefonicznie dowiedzieć się jak badanie wyszło. W zeszłym roku miałam robione echo serca, poprosiłam o kserokopie za która oczywiście chciałam zapłacić. Równiez mi odmówiono. pytam lekarke jak moje wyniki echo, a ona mówi że *mogą byc*. pytam żeby powiedziała mi cos dokładniej a ona mi mówi że i tak się na tym nie znam. Czy w waszych przychodniach jest podobnie? wielka tajemnica, do wyników badań mają dostęp tylko lekarze. czy na prawdę nie mam prawa do swoich wyników badań?? pozdrawiam

Ja robiłam ostatnio badania echo, holtera, to wyniki otrzymał lekarz, które dołączył do mojej karty zdrowia i otrzymałam również ja. W końcu to sa moje badania i mam prawo miec je przy sobie jak i do wglądu. Tak miałam zawsze przy badaniach tego typu.

Pacjent ma prawo do dostępu do dokumentacji medycznej na wniosek pacjenta, jego przedstawiciela ustawowego lub osoby przez niego upoważnionej, a w razie śmierci - osoby przez pacjenta upoważnionej do uzyskania dokumentacji w przypadku jego zgonu w formie m.in.: wglądu w zakładzie opieki zdrowotnej lub poprzez odpłatne sporządzenie jej wyciągów, odpisów, kopii (art. 18 ustawy o zakładach opieki zdrowotnej; § 52 rozporządzenia w sprawie dokumentacji medycznej). Musza wydać ksero wyniku jesli nie piszcie skargę i wpisujcie się do książki skarg i zażaleń .

Ale to znaczy że mam składac jakiś pisemny wniosek czy wystarczy że powiem po prostu że chce zobaczyć swoje badania? cala rzecz generalnie polega na tym że te wyniki ostatniego holtera sa już gotowe ale nie moge ich odebrac wcześniej niż w dniu wizyty. Przecież to nienormalne, wizyte mam za 8 miesięcy, do tego czasu już 100 razy może mi się pogorszyć albo poprawić. ja chce wiedzieć jaki jest teraz mój stan zdrowia a nie za 8 miesięcy. czasem na prawde uważam że w naszym kraju aby chorować to trzeba miec mocne zdrowie..... :)

Powinnaś otrzymać ksero wyniku na życzenie .Nie mogą odmówić .Nie musisz nic pisać ,a jesli ktoś odmawia poproś kierownika placówki ,zapewniam że od razu wydadzą wynik .Pacjent ma prawo wglądu do swojej dokuąntacji medycznej i wykonania kopii .

Gość studentmedycynysum

ŚCCS mówisz? Chodzi Ci o Śląskie Centrum Chorób Serca? Jeśli tak to zapewniam Cię, że nie zajrzysz do tej dokumentacji. Całe to centrum jak i śląska uczelnia medyczna ma swoje prawo i tu nic nie trzyma się logiki.

Tak, też to zauważyłam że tam istnieje ICH PRAWO. Ostatnio jak tam pojechałam bo się bardzo źle czułam (pacjenci którzy źle się czują sa przyjmowaniu w dniu zgłoszenia) to w rejestracji kazali mi chodzic po lekarzach i pytać który mnie przyjmie. Moja lekarka która mnie leczy powiedziała że mnie przyjmie ale dopiero po wszystkich planowanych pacjentach czyli około 6 godzin czekania. Co to za polityka że pacjent który się źle czuje jest przyjmowany jako ostatni? Wizytya trwa 5 minut i chyba by nikogo nie zbawiło jakby jedną osobę przepuścili a nie wspomnę już o tym że przeciez nie wszyscy pacjenci stawiają się na wizyty. W końcu poszłam do innego lekarza...