Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szmery w sercu a sport

Gość Magda88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 24 lat. Od 2 lat regularnie uprawiam kickboxing, wcześniej przez niecały rok bieganie. Ok. 1,5 roku temu miałam pierwsze badania sportowe (rtg klatki piersiowej i ekg wyszło dobrze), 4 miesiące temu również miałam robione badanie ekg, również wszystko było w porządku. Lekarz sportowy nie stwierdził żadnych nieprawidłowości. Jednak parę dni temu byłam u lekarza, robiąc badania do szkoły i Pani doktor stwierdziła, że mam wyraźny szmer w sercu i że to jakieś nieporozumienie, że przeszłam badania sportowe. Do tego stwierdziła, że mam wklęsłą klatkę piersiową i bardziej rozbudowaną tą stronę, po której jest serce. Zaleciła skontaktować się z lekarzem rodzinnym i zrobić echo serca. Zmartwiło mnie to bo w tym momencie nie wyobrażam sobie życia bez sportu. Czuję się dobrze i nadal chciałabym trenować. Zanim jednak udam się do lekarza chciałabym się dowiedzieć, czy to możliwe, że przez całe życie nikt mi nie wykrył wady serca? Czy szmery mogą być spowodowane intensywnym wysiłkiem fizycznym?

Gość patrykkkkk

Siemka, ja mam jeszcze gorsza sytuacje od ciebie, lekarze na poczatku mi mowili ze koniec z jakimkolwiek sportem, ze bedzie operacja, takie straszenie... po skonsulowaniu sie z lepszym kardiologiem kazal zrobic wszystkie badania i okazalo sie ze z duzej chmury maly deszcz.. szmery mialem przez cale zycie i ciagle cwiczylem i tak, dzis przy czestoskurczu komorowym chodze dalej na silownie i poki co zyje, nieraz lekarze po prostu strasza, zrob wszyskie badania na serce i wyjdzie :)

Magdo88: Owszem, szmery oznaczające wrodzoną wadę serca, można wykryć dopiero u osoby dorosłej. Zwykle okazuje się wtedy, ze ma ubytek międzyprzedsionkowy, międzykomorowy lub niedomykalność jakiejś zastawki. Lepiej wstrzymaj się z intensywnymi ćwiczeniami, bo możesz sobie poważnie zaszkodzić. Poczekaj na zalecenia kardiologa, na dokładne badanie (echo serca) i konkretną diagnozę. Uwierz, że można żyć bez uprawiania sportów. Ja z powodu swojej wady serca nigdy nie ćwiczyłam na wf-ie,. teraz muszę unikać dużych wysiłków fizycznych, a wcale mnie to nie załamuje. Jestem po 3 operacjach, mam 32 lata.