Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość ATI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Chciałbym zacząc treningi na orbitreku. Mam 36 lat. Zgodnie z instrukcją powinienem cwiczyc na 50-60 % tętna max co w moim przypadku ( 220 - wiek 36 lat ) wynosi 184 więc 50 % mojego tetna max to 92 !!! Z tym, że 92 to ja mam w spoczynku ! Jakiekolwiek próby cwiczenia na najmniejszym obciążeniu dają wynik ok 150 - 160 uderzeń serca. To niemal 90% mojego HR max. Kto mi podpowie co ja mam w tym przypadku robic żeby nie zrobic sobie krzywdy. Jak cwiczyc i co robic ?

Witaj. W twoim przypadku tętno max to mniej-więcej 184 uderzeń na minute, ćwiczenia cardio śmiało możesz ćwiczyć z tętnem 130 uderzeń na minute to jest ok 70% tętna max i będzie ok. Ja mam 38l i jestem 2 lata po zawale, biegam z tętnem 130-140 i jest spoko. Zacznij spokojnie jak się będziesz męczył na początku to zwolnij z czasem kondycja wzrośnie.

Nie ma co tak do tego rygorystycznie podchodzić. Puls 92/min nie jest taki tragiczny, tachykardia zaczyna się powyżej 100/min. Ja po operacji dostałam skierowanie na rehabilitacje kardiologiczną, żeby dojść całkiem do siebie, zwiększyć wydolność itd. Tam wszystko było stopniowo, najpierw mały wysiłek, później coraz większy, przerwy były robione zawsze w takim samym odstępie czasu. Rehabilitanci i kardiolog mówili, że jak tylko będę miała siłę i możliwości to żebym się ruszała, zamiast autobusu czy tramwaju to na piechotkę, zamiast windą to schodami. Miałam wtedy niecałe 21 lat.

Dzięki kochani za odpowiedz. Od dziś zacznę się pocić na orbitreku. Ustalę HR na max 130 i min. 30 minut. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dziś też odbiorę świeże badania morfologiczne to będę wiedział w jakiej kondycji jest mój organizm. Dodatkowo muszę się pochwalić nie pale od kilku dni i czuję się o niebo lepiej. KRUGER100 - Jak to się stało, że w wieku 36 l przytrafił ci się zawał ? To troszkę dziwne.