Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Mamy z zona zaproszenie na jutro do koleżanki. Na 100% będzie piwo może coś mocniejszego. i mam pytanie czy przy takich lekach mogę iśc i wypić kilka piw czy raczej niech zona sama idzie . TRITACE 10mg rano AMLOPIN 5mg rano SECTRAL 100 mg rano i 100 mg wieczorem. Jeśli ktoś się orientuje to prosił bym o odpowiedzi bo nie bardzo wiem co mam zrobić. ZA góry dziękuję za odpowiedzi.

Nie ma nic o alkoholu na ulotkach . Hm wiesz nie jestem alkoholikiem ale pioszem napewno. Nie piję codziennie nie wiadomo ile tych piw czasem w domu jedno czy dwa , bardzo lubie smak piwa i jak bym tam poszedł i nie mógł napic sie piwa to bym sie chyba rozpłakał. W sumie w Sylwestra no troche wypiłem i nie tylko piwa i cisnienie miałem o dziwo nizsze niz *normalnie* nawet na kacu miałem nizsze niz sie spodziewałem. Nie wiem moze to efekt odprężajacy alkoholu z drugiej jednak strony alkohol podnosi cisnienie.Ale wtedy brałem tylko Tritace 5mg .A wiadomo jak to jest jedno wypije no to moze drugie chodziło mi raczej jakies 3 ,4 sztuki. jaka szkoda ze zamiast na medycyne poszedłem do budowlanki

Powoli zaczynam normalnie zyc bo ostatnie 1,5 miesiaca było tragiczne juz myslałem ze zeswiruje przez ten stres zwiazany z nadcisnieniem. Ale to chyba zasługa lekarza u którego wczoraj byłem .W zyciu nie widziałem takiego podejscia. Pani doktor rozmawiała ze mna jak z człowiekiem a nie pacjentem , wszystko mi wytłumaczyła co i jak z tym nadcisnieniem i widmo nagłej smierci na wylew , zawał oddala sie ode mnie coraz bardziej.

A no z tym widmem jest tak że ktoś może być chory i będzie zył a zupełnie zdrowy kipnie i amen w pacierzu ,Najważniejsze że się leczysz i bierzesz leki -a u leczonych osób takie widma to na prawdę bardzo rzedkie przypadki ,a ja sądze że pół twojego nadcisnienia ma powód stresowy .Tacy lekarze to rzadkosć i ze swiecą szukać .

Dzięki za odpowiedzi już po imprezce , faktycznie po wypiciu kilku piwek i dwóch szklaneczek mocniejszego trunku praktycznie nic się nie działo . Nie powiem że na początku byłem dość spięty czy nie dojdzie do jakiejś poważnej interakcji i tak pomalutku stopniowo to pierwsze piwko wypiłem a potem to już z górki . Nie brałem jedynie wieczornej dawki Sectralu . Po powrocie do domu zmierzyłem ciśnienie 155/101 gdy przed piwem było 160/105 . Jedynym wyraźnym objawem było to że po drugim piwie ogarnoł mnie taki spokój jak bym był po Relanium i stałem się senny ale to ustąpiło po jakiś 15 minutach. Tak że chyba est tak jak napisał / ła KARDIOPL oczywiście wszystko w granicach rozsądku.

Podobno ogolnie alkohol podnosi cisnienie, ale piwo go obniza (oczywiscie w malych ilosciach). Poza tym alkohol i leki ktore zazywasz moga wzajemnie nasilac swoje dzialanie, co znaczy ze alkohol mogl wzmocnic dzialanie leku przez co miales nizsze cisnienie, ale i uderzyl ci szybciej do glowy