Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Puls i ciśnienie przy wysiłku fizycznym

Gość Jaqueline

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam takie pytanie zmierzyłam sobie ciśnienie po pół godzinnym treningu z małą przerwą ( może nie jakiś ekstra wysiłek, ale cardio) i mam ciśnienie 149/74 a puls 100. Ciśnienie górne i puls przy wysiłku są ok chyba prawidłowe, ale czy to dolne ciśnienie nie jest za niskie jak na takie wprost po ćwiczeniach cardio? czasami miewam wyższe w spoczynku np. 78. Czy to może oznaczać coś złego czy to w zupełności nie ma znaczenia? Zazwyczaj ciśnienie mam w granicach 120/75 115/72 ?

Witam JAQUELINE, Podczas wysiłku fizycznego ciśnienie tętnicze - szczególnie skurczowe - powinno się podwyższać, podobnie jak tętno. Podwyższone wartości obu parametrów nie powinny dłużej się utrzymywać niż 5-10 minut po wysiłku.Potem wracają do wartości wyjściowych - jak przed wysiłkiem. Ciśnienie tętnicze rozkurczowe mniej się podnosi niż skurczowe i nie powinno przekraczać 100 mmHg, ale dotyczy to dużych wysiłków. Poza tym na samym szczycie wysiłku ciśnienie rozkurczowe może się nieznacznie obniżać. Ponadto pomiarów dokonywano już po zaprzestaniu wysiłku. Dlatego wartości ciśnienia rozkurczowego mogły już być takie jak przed wysiłkiem.