Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Podwyższone ciśnienie skurczowe

Gość lekarz3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Czy ktoś miał/ ma podobny problem, mianowicie mam idealny wynik morfologii. Ciśnienia rano: 141/64 t61, 142/64 t66, 134/70 t58, 143/81 t71, 157/77 t85 Ciśnienia wieczorem: 135/84 t67, 160/78 t75, 158/66 t69, 148/76 t67, 147/78 t73 (ciśnieniomierz Omron, jeden z lepszych) Mogę mieć z 5-7kg nadwagi, zdarza mi się popalać papierosy ale bez przesady. Ogólnie nie czuję się tak dobrze jak kiedyś, mam częsty pisk w uszach, często mam czerwone jedno ucho albo połowę twarzy, jedną rękę etc. Byłem u kardiologa, kazał mi mierzyć ciśnienie przez jakiś czas i tyle. Czy jestem na coś chory? Czy wpływ na moje ciśnienie mogą mieć 2 dość mocno popsute zęby?? Proszę o odpowiedzi

Witam mam 20lat i zawsze mam podwyższone Ciśnienie skurczowe . Wacha się od 130-150/80/70p U lekarza mam zawsze 150/85/80p W domu jak mierze to od 130-150/80/70p . dodam też że strasznie panikuje jak mnie coś zaboli albo się źle poczuję , i przed każdym pomiarem się delikatnie stresuje , nie raz mnie a czasami bardziej .Czy to coś niebezpiecznego jak mam takie ciśnienie ?

To normalne że masz u lekarza wyższe ,tzw.syndrom białego fartucha .Po drugie czy sprawdzana była dokładnośc twojego aparatu tzn .np 2 pomiary na dwóch aparatach żeby przekonać się czy dobrze mierzy ,Po trzecie zalezy czy np,palisz ,palenie zawsze podwyższa wartości ,Po 4 wreszcie jeśli się stresujesz to zawsze pomiar będzie wyższy .jesli się martwisz trzeba iśc do lekarza ,być moze zleci jakieś badania i wyjaśni sprawę .Grozić ci nic nie grozi na dzień dzisiajszy ,oprócz tego że możesz wpasc pod samochód przez to że się martwisz :)

Pomiary są realne bo u lekarza miałem 150/85/80p a w domu różnie... Po przebudzeniu idę do toalety , wracam i kładę się na łóżko i ciśnienie mam 117/64/69p , 125/72/64p 139/77/61p 135/78/66p , a po południu już podwyższone od 130 do 150 a to drugie w normie i puls też.

Dla mnie to nic niepokojącego ,to normalne że ciśnienie w ciągu dnia się zmienia .Oczywiście czekasz w spokoju conajmniej 5 minut porzed pomiarem ?Dolne cisnienie jest ok ,puls też więc to górne waha się w ciągu dnia z róznych przyczyn ,nawet po jedzeniu może wzrosnąc .Gdyby coś było nie halo to po przebudzeniu też miał byś np.150 .Dodatkowo się nakręcasz i potem to wychodzi w pomiarach .Amplituda cisnień powinna być od 30-50 i u ciebie tak jest .

Witam. Mam problem z ciśnieniem skurczowym. Miałem pojedynczy skok do 160/90. Potem zgłosiłem się do lekarza następnego dnia 1 pomiar 140/85 i drugi bezpośrednio u lekarza 135/ 80. kardiolog kazał mi mierzyć ciśnienie i tak rano ok 128/80( chwile po wstaniu) popołudniu 142/80 , ( po 10 minutach) drugi pomiar 138/ 80 , wieczorem 133/85 (około ). w zeszłym tygodniu byłem na badaniach okresowych i miałem 140/80. podwyższone mam jak wrócę z pracy , jak odpocznę jest lepiej. Nie wiem czy jest to od tego ,ze za dużo mierze, mierzyłem sobie co jakiś czas ciśnienie i było w granicach od 135-143/80-85. cały czas o tym myślę,że ciężko mi w pracy i w życiu .