Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Brak wyczuwalnego pulsu

Gość KASIA_OLI

Rekomendowane odpowiedzi

Gość KASIA_OLI
witam siedzac przy komputerze poczulam sie troche slabo i odruchowo chwycilam sie za serce zeby wyczuc puls niestety nie wyczulam go ! probowalam wyczuc go rowniez na nadgarstku lecz tez go nie wyczulam. wystraszona szybko wstalam,zaczelam sie ruszac i mocno kaszlec i w koncu serce zaczelo walic 120 na min. nie wyczuwalam tetna przez jakies 10-15 sekund mialam blade usta , szum w uszach i bylo mi slabo ale przechodze wlasnie grype i moze to mialo wplyw na moje samopoczucie? dodam ze miewalam czestoskurcze nadkomorowe , infekcjyjne zapalenie wsierdzia oraz mam niedomykalnosc zastwki mitralnej. czy mam kolejny problem ze zdrowiem? juz mam dosyc chodzenia po lekarzach :( czy to co mnie spotkalo jest powazne? moze komus tez sie tak zdarza?
Kasia. Tętna nie sprawdza się dotykając klatki piersiowej w rzucie serca- bo to niełatwa sztuczka- na tętnicy promieniowej- musisz położyć palce po stronie kciuka na przedramienu. z reguły brak tętna oznacza zatrzymanie krążenia- a to - wierz mi wiąże się z utratą przytomności. trochę tylko się wystraszyłaś- ale to ze nie umiesz wyczuć tętna- nie znaczy ,ze go nie masz. Głowa do góry. a po takich historiach jak opisujesz- marsz do lekarza. powikłania pogrypowe są dla serca nieprzyjemne.
Gość KASIA_OLI
:) Faktycznie sie przestraszylam... nigdy nie mierze sobie pulsu trzymiac reke na sercu ale wtedy jakos sie tak zlapalam... ale najgorsze ze nie wyczulam go tez na rece :( choc i tak napewno mi sie zdawalo. Poprostu jestem wrazliwa na punkcie tej *pompki* z ktora juz mialam faktycznie problemy i to rowniez przez grype,angine.Moje serce przewaznie mocno i szybko bije(do 180 uderzen na minute)ale wtedy chyba sie troche uspokoilo a mnie zaniepokoilo :) az mi wstyd ze to napisalam na forum :( mam nadzieje ze mi to wybaczycie... a moze nerwica u mnie sie klania ? :P lepiej juz nie marudze :) pozdrawiam :)